Energia din surse regenerabile a fost anul trecut principala sursă de producţie de electricitate în Europa, depășind combustibilii fosili

Energia din surse regenerabile a fost anul trecut principala sursă de producţie de electricitate în Europa, depășind combustibilii fosili. Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru, relatează Bloomberg, citată de Agerpres.

Anul 2020 a fost anul în care restricţiile impuse în contextul pandemiei au afectat cererea de energie pe continent. Însă cea mai importantă scădere s-a înregistrat în cazul energiei produse din combustibili fosili. Aceasta este mai scumpă. Astfel lucru sursele regenerabile au fost preferate să ocupe cea mai mare pondere în producţia de electricitate a Uniunii Europene. Cererea va continua să crească pe măsură ce blocul comunitar se îndreaptă spre atingerea obiectivelor de mediu.

Însă cel mai probabil creşterea va fi abruptă. Europa trebuie să dubleze ponderea electricităţii produse din surse regenerabile până la finele deceniului. Obiectivul declarat este reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

În acord cu datele publicate săptămâna trecută de organizaţiile Ember şi Agora Energiewende, sursele regenerabile au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34% în 2019. Electricitatea produsă din combustibili fosili a căzut la 37% anul trecut.

„La începutul unui deceniu de acţiune globală pentru climă, este interesant că Europa a ajuns la acest punct de cotitură cu privire la energia verde”, a spus Dave Jones, analist Ember

„La începutul unui deceniu de acţiune globală pentru climă, este interesant că Europa a ajuns la acest punct de cotitură cu privire la energia verde. Creşterea rapidă a energiei eoliene şi fotovoltaice a forţat cărbunele să intre pe o pantă descendentă şi acesta este doar începutul”, a spus analistul Ember şi principalul autor al raportului, Dave Jones.

Datele arată că producţia de electricitate realizată de centralele eoliene şi fotovoltaice a crescut cu aproape 10% comparativ cu 2019. În schimb, producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 20%. Este la aproape jumătate faţă de nivelul la care era în urmă cu cinci ani. Producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut şi ea, cu 4%, dar este în continuare cu aproximativ 12% peste media din ultimii 10 ani.