Prima misiune a avut loc în jurul orei 15, pe strada Aleea Rogerius din municipiu. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Crișana, Camelia Roșca, o femeie de 72 de ani ce locuiește într-un apartament la etajul 4 al unui bloc, a căzut într-una dintre camere și nu a mai avut puterea de a se ridica. Pompierii au intervenit și i-au acordat primul ajutor medical, după care a fost dusă la spital.

Patru ore mai târziu, pompierii au avut o intervenție pe strada Sulfinei, unde au fost nevoiți să apeleze la scara culisabilă pentru a intra, pe fereastră, în apartamentul de la etajul 1 al unui bloc. Persoana era căzută, dar conștientă ,fără a se putea mișca. „Echipajul de paramedici al subunităţii de pompieri a acordat octogenarei îngrijirile necesare, după care a transportat-o la spital pentru investigaţii şi îngrijiri suplimentare”, a declarat Roşca.

Luna aceasta, pompierii de la Detașamentul 2 Oradea au salvat 10 persoane vârstnice în misiuni similare. În acest context, salvatorii fac apel către bihoreni de a se implica activ în protejarea persoanelor în vârstă, mai ales în această perioadă nefastă, unde pandemia de COVID-19 îi afectează cel mai mult. ,, Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră”, a mai îndemnat ISU Crișana.

Pompierii au una dintre cele mai solicitante meserii din lume, unde trebuie multă stăpânire de sine, viteză de reacție și gândire și să facă orice le stă în putere pentru a salva vieți omenești. Datorită pandemiei de COVID-19, tot mai mulți bătrâni sunt predispuși de a se infecta cu noul coronavirus, motiv pentru care mulți decid să rămână în casele lor, fără ajutor, de teama de a ajunge la spital, pe mâna medicilor.

 

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în România, populația vârstnică de 65 de ani și peste depășește cu 471.000 persoane populația tânără de 0-14 ani, la 31 iulie 2019 față de 31 iulie 2018. Agerpres scrie că populația României a ajuns la 19,53 milioane persoane, cu 23.000 de persoane mai mică față de 1 iulie 2018.

România e a șaptea cea mai populată țară din UE, cu 3,8% din populația totală a UE, fiind devansată de Germania cu 16,2% din populația UE, Franța 13,1%, Marea Britanie 13%, Italia 11, 8%, Spania 9% și Polonia 7, 4%.