Pe data de 24 decembrie, nava Monaco condusă de comandatul român Florin Negrău a salvat echipajul navei chinezești Zhong Fu Sheng. Membrii echipajului număra 14 marinari chinezi. Nava port-container Monaco, aflată sub pavilionul Liberia, a recepționat în jurul orei 15.15 un semnal SOS din partea navei chineze Zhong Fu Sheng. Românul a început operațiunea de salvare și căutare a navei. Ambasadorul maritim IMO Ovidiu Cupșa a afirmat: , „La 15.40, ora locală, echipajul navei a găsit două bărci de salvare aflate în apropierea navei, care s-a scufundat nouă minute mai târziu. În cele două bărci de salvare se aflau 13 marinari, care au fost recuperaţi şi urcaţi în siguranţă la bordul navei Monaco, conform news.ro.

El a mai precizat că toți cei 13 marinari se află în siguranță la bordul navei comandate de către român, după doar o oră și 15 minute de la recepționarea mesajului SOS. „Salvarea celor 13 marinari de către o navă aflată sub comanda CLC Florin Negrău, membru al ACNR, reprezintă încă o dovadă de profesionalism și bune practici pe mare a navigatorior români.” a declarat CLC Marius Tuțuianu, președintele ANRC.

În data de 17 septembrie nava COSCO Malaysia, condusă de comandantul român Bogdan Rusu a salvat în Golful Mexic, în timpul uraganului Sally, echipajul ambarcaţiunii „Yes Dear”, format din 4 membri.

Pe 22 decembrie a avut loc o operațiune asemănătoare, când o navă condusă de comandantul Constantin Dinu ce se afla în drum de la Singapore spre China a salvat 10 naufragiați ce-și abandonaseră ambarcațiunea după ce aceasta a fost lovită de ciclonul Krovanh. Vântul puternic și marea agitată a îngreunat desfășurarea salvării naufragiaților și aducerea lor, în siguranță, pe nava românului.

Cei 3 comandanţi de navă, împreună cu echipajele lor, trebuie propuşi pentru premiul „Bravery at Sea 2020”, acordat de catre International Maritime Organization în fiecare an, pentru fapte de vitejie pe mare. Sunt convins că, de această dată, România are şansa pentru prima dată in istorie să îşi treacă în palmares această onorabilă distincţie, datorită curajului colegior noştri de pe mare,” a declarat Ambasadorul Maritim IMO, Dr Ing Ovidiu Cupşa.