România nu-şi mai poate permite să piardă bani europeni, iar pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de toate autorităţile. Guvernul și autoritățile locale trebuie să facă un efort dublu pentru mărirea capacității de absorbţie a acestor fonduri nerambursabile. Este vorba de ciclul bugetar 2021 – 2027, a declarat joi, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

„Nu cred că ne mai putem permite să ieşim din termene şi să pierdem bani europeni. Cred că aceasta este principala provocare a Guvernului Cîţu – să intre într-o asemenea filosofie care să nu mai permită pierderea niciunui ban din finanţările europene. Ca să realizăm acest obiectiv este nevoie să dublăm absorbţia fondurilor europene. (…) Cred că această coaliţie îşi doreşte să realizeze un astfel de obiectiv, cred că miniştrii, Guvernul în ansamblu, îşi dau seama că aceasta este şansa de modernizare a României, să acţionăm şi să gândim pe termen lung şi să realizăm un salt spectaculos în utilizarea fondurilor europene începând din 2021”, a spus Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Parlamentarul european crede că procesul de absorbţie a finanţărilor europene poate fi îmbunătăţit şi prin modificări de legislaţie. În special ar trebui modificată legea achiziţiilor publice.

„Este inadmisibil ca o procedură de achiziţii publice să dureze un an şi jumătate, după care vine, bineînţeles, şi procedura judecării contestaţiilor, pentru că a contesta deciziile de atribuire a proiectelor a devenit o obişnuinţă în România”, a spus Winkler.

Totodată, modificarea legii achiziţiilor publice ar trebui să fie însoţită de crearea unui mecanism în cadrul justiţiei.

Astfel procesele de contestaţie să fie judecate cu celeritate, iar perioada să nu depăşească mai mult de 90 de zile.

Conform liderului UDMR Hunedoara,pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene este continuarea procesului de descentralizare. Aceasta ar trebui să aducă mai multă eficienţă în administraţie şi mai multă eficienţă în realizarea proiectelor cu bani europeni.

În acest context, europarlamentarul a apreciat iniţiativa anunţată de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, cu privire la realizarea unei legislaţii care să ducă la diminuarea inegalităţilor de dezvoltare între judeţele aceleiaşi regiuni.

Parlamentarii europeni au decis să ridice procentul de la 10 la 13% a avansurilor pe care statele membre le primesc. Acest lucru se va întâmpla din această vară în cadrul acestui mecanism.

Potrivit deputatului european, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în cazul României va fi acceptat de Comisia Europeană, până la finalul lunii aprilie, ţara noastră va putea accesa din vara acestui an 3,95 de miliarde de euro sub forma avansului.

Europarlamentarul a mai spus că banii din Mecanismul de Rezilienţă trebuie cheltuiţi în proporţie de 20% pentru proiecte de digitalizare, iar 37% pentru proiecte care vizează dezvoltarea economiei verzi, restul sumelor urmând să fie investite în proiecte din domeniul competitivităţii, a coeziunii teritoriale, dar şi în cele pentru tineret.