La 14 ianuarie, premierul Ungariei, Victor Orbán, acuza Uniunea Europeană de livrări insuficiente ale vaccinului. Orban a afirmat, de asemenea, că Ungaria are o capacitate de vaccinare mult mai mare decât cea acoperită în prezent. El susține că autoritățile ungare ar putea vaccina jumătate de milion de persoane zilnic. Singurul motiv pentru care nu poate fi atins acest nivel este doar lipsa de doze de vaccin anti-Covid 19.

Dar sâmbătă, 23 ianuarie, declarațiile lui István Ujhelyi aduc o nouă și neplăcută perspectivă asupra vaccinării.

„În Ungaria, nu există nici un responsabil care să răspundă de planul de vaccinare împotriva noului coronavirus. Nici un minister nu și-a asumat, ca operator de date, responsabilitatea pentru aceasta”, a declarat europarlamentarul Partidului Socialist Ungar (MSZP).

 Europarlamentarul Ujhelyi István acuză

István Ujhelyi, la o conferință de presă susținută sâmbătă în spațiul online, a prezentat rezultatele corespondenței sale, purtate cu ministerele. Timp de două luni acesta a încercat să afle cine răspunde în cadrul Guvernului de planul de vaccinare. A luat legătura cu Ministerul Resurselor Umane responsabil cu sănătatea, cu Cabinetul premierului, fără nici un rezultat. La fel, și după ce a contactat ministerul de Interne și pe cel de Externe. Acesta din urmă i-a cerut politicianului mai întâi un termen de 45 de zile pentru a răspunde.

István Ujhelyi a mai precizat că pentru relansarea întreprinderilor mici și mijlocii este nevoie de vaccinarea în masă a populației. La începutul lunii octombrie, Bruxelles-ul a venit cu un plan concret de vaccinare, a încheiat acordurile-cadru pentru achiziționarea vaccinului. Apoi a urmat încheierea contractelor de furnizare a vaccinului de către țările membre ale UE.

În Ungaria poate fi accesat de către public doar un plan „care este mai scurt decât un talon de Loto”a spus Ujhelyi. În Spania, Germania sau chiar în Marea Britanie poate fi studiat de toată lumea un material amplu, detaliat. Culmea, materialul de informare al Guvernului scoțian poate fi citit chiar și în limba maghiară, a mai precizat europarlamentarul socialist.

Potrivit lui István Ujhelyi, în timp ce în alte state membre ale UE guvernele informează populația în mod corect și credibil, cabinetul maghiar doar „picură” informațiile pe care le are conform intereselor politice ale partidului. Europarlamentarul MSZP a cerut guvernului să nu mai mintă și să publice un plan de vaccinare complet, cuprinzător și detaliat. Iar acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil.