În data de 21 decembrie, atunci când planetele Jupiter și Saturn se vor alinia cu Pământul, pe cerul liber se va putea observa Steaua de la Betleem, așa cum s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 800 de ani.

Mai exact, potrivit specialiștilor în astronomie, cele două planete se vor afla la o distanță foarte mică una față de cealaltă încât aproape că se vor suprapune, putând fi astfel observate cu ochiul liber, ca o planetă dublă, imensă și strălucitoare.

Întrucât fenomenul va avea loc chiar înaintea Crăciunului, anumiți astronomi consideră că așa s-ar fi putut forma și Steaua de la Betleem, cea care conform celor sfine, i-a călăuzit pe magi către pruncul Iisus.

„Practic, două planete care se mișcă foarte încet pe cer, Jupiter și Saturn, se vor apropia una de alta și cu ochiul liber se vor vedea foarte foarte aproape una de alta cum nu s-au mai văzut de zeci, sute de ani”, a explicat Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Urseanu”

Tehnic vorbind, distanța lui Saturn față de planeta noastră va fi de doar 10 unități astronomice, în timp ce Jupiter va fi la o distanță de 5 unități. De menționat este faptul că o unitate astronomică reprezintă 150 de milioane de kilometri.

Unic în viața noastră, fenomenul de față va putea fi surprins la aproximativ 45 de minute după apusul soarelui, în partea de sud-vest, fiind vizibil de oriunde de pe Pământ, pentru o săptămână de zile, timp de circa 60 de minute, în emisfera nordică. În cazul în care dispuneți de un telescop, nu este exclus să surprindeți și cele mai mari luni ale lui Jupiter și Saturn care orbitează în jurul acestora.

Conform specialiștilor de la Observatorul Astronomic, o viitoare conjuncție majoră precum cea din 2020, va avea loc abea în data de 15 martie 2080, înainte de răsăritul Soarelui, iar ulterior, o alta asemănătoare, după anul 2400.

Așadar, anul acesta se pare că vom fi întradevăr fericiții martori unui eveniment cu adevărat unic în viața unui om.

Ultima oară, Steaua de la Betleem a putut fi observată pe data de 4 martie 1226.