Alături de colonelul(r) SRI Tudor Păcuraru și Florian Bichir, pune pe tapet influențele planurilor ascunse prin care Ungaria a dorit să ia Transilvania.

Este vorba despre atacurile de la Târgu- Mureș din 1990. Sunt relatate din perspectiva unui om care a cules informații și a unui om de istorie, aspecte care nu sunt trecute în manualele destinate studenților.

Urmărește întreaga emisiune aici.

Evenimentul Istoric. Dezvăluiri incendiare despre evenimenele de la Târgu- Mureș

Pentru a nu se respeta, din istorie trebuie să se învețe.

În martie 1990, martie-negru atât pentru români, cât și pentru maghiari, a însemnat o dispută pe care o vedem și azi. Se reflectă în tensiunile politice în  coaliția de guvernare din care face parte și UDMR.

În județul Cluj, sunt temeri, la acest moment, că se pot reanima sentimentele anti-maghiare, după numirea unui prefect UDMR.

Ce s-a întâmplat în martie 1990? Ce înseamnă pentru România, ce înseamnă pentru Ungaria?

În martie 1990, între UDMR, condusă la vremea respectivă de Domokos Geza, și Vatra  Românească, la cârma căreia se afla Radu Ciontea, începeau primele tensiuni.

Românii i-au acuzat pe lunguri de profanarea statuilor lui Avram Iancu și Nicolae Bălcescu din Târgu -Mureș.

Dacă ești pasionat de istorie, poți afla mai multe urmărind site-ul evenimentulistoric.ro

Au reclamat atacul românilor din Transilvania . Pe de altă parte, ungurii erau foc și pară că sunt discrimnați, cu precădere la școală.

Au urmat zile pline de atacuri, violențe. Au fost năvălite redacții, farmacii. Au urmat bătăi în stradă, manifestații.

Urmărește mai mult pe  pagina de Facebook a Evenimentului Istoric

Apar primii morți. În mod oficial, sunt menționați 5 morți. Au fost audiate sute de persoane.

A fost atacat și procurorul care s-a ocupat de anchetă, Dan Petru. A dezvăluit că erau tabere care se luptau cu bâte și topoare, în timp ce scanda: Murim! Ardealul nu-l dăm!