Conflictele dintre maghiarii și românii din Transilvania au atins punctul culminant în martie 1990, iar cartea va prezenta cu lux de amănunt detalii despre luptele purtate, după revoluție, între români și maghiari.

Cartea are la bază manuscrisul semnat de col. SRI (r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir, unde se discută cu lux de amănunt cum poporul român și ungur au fost la un pas de un război civil. Conform jurnalistului Dan Andronic, piesa principală a cărții este reprezentată de dosarul 019150.

,, Cu un total de 453+1 file cuprind contribuția informativă a Biroului „B” (Contraspionaj) de la Târgu Mureș la Buletinul Informativ – material elaborat zilnic înspre informarea principalilor factori de decizie ai Statului Român (ceea ce astăzi se numește Buletin de Evenimente). Este vorba de date și informații în stare brută, culese profesionist, în cea mai mare parte verificate”, a scris Andronic în editorialul său pe care-l puteți citi integral aici.

“Pregătirea Planului „Aurora Zorilor” – plan de ocupare a Transilvaniei

În carte se vorbește despre dorința Ungariei de a revendica Transilvania, dorință ce nu a dispărut niciodată. Totodată, în martie 1990, planul de ocupare a Transilvaniei, ,,Aurora Zorilor” a implicat zeci de ofițeri acoperiți și acțiuni supervizate de către mai marii conducători ai statului.

“Pregătirea Planului „Aurora Zorilor” – IV a durat aproape un an (mai 1989 – martie 1990), iar punerea în operă a implicat mii de ”elemente turbulente”, precizează Dan Andronic.

În prefața cărții, gl. mr. (ret.) prof. univ. dr. Gheorghe NICOLĂESCU, spion militar, completează dezvăluirile autorilor cărții ,,Zorii Însângerate”.

Puteți urmări emisiunea aici

”În decembrie 1989, Budapesta mai credea că elementele de forță ale Planului „Aurora Zorilor” erau încă funcționale, acestea conținând numeroase obiective pe linie de dezinformare și manipulare, specifice războiului psihologic care s-a și desfășurat pe teritoriul României.

Rămâneau valabile obiectivele legate de acutizarea iredentismului și revizionismului (că doar le desfășurau cu mijloace proprii și pe teritoriul lor) și crearea cât mai rapidă a Coloanei a V-a, care să fie întrebuințată în mod special pentru acțiuni de epurare etnică”, se precizează în prefața cărții.

Transilvania. Intervenția Uniunii Sovietice în ocuparea 

De asemenea, Gheorghe NICOLĂESCU mai precizează în prefața cărții cum ungurii așteptau ajutorul sovietic pentru ocuparea Transilvaniei, într-o perioadă unde Uniunea Sovietică și-a pierdut puterea.

,,Și nu în ultimul rând, încă se mai spera într-o intervenție militară sovietică pe teritoriul României, care să le ușureze ocuparea Transilvaniei.

Astfel, în viziunea liderilor maghiari, etapele a II-a și a III-a ale Planului „Aurora Zorilor” ar fi decurs de la sine dacă nivelurile politico-militar, propagandistic și subversiv deveneau funcționale.

Numai că evenimentele nu au decurs așa cum se așteptau, datorită câtorva cauze majore. (…) Unele interpretări sau extrase din notele informative conținute în dosarele studiate de autori pot fi subiective. Dar realitatea va rămâne însă veșnic OBIECTIVĂ”, se arată într-un fragment din prefața cărții.

Cartea va apărea peste două săptămâni și este dedicată ,,ofițerilor români contraspioni și antiteroriști care, năpăstuiți de propriul Guvern, au ales să-și facă datoria față de Patrie, cum au putut mai bine, sub huiduielile gloatei isterizate”, precizează Andronic în încheierea editorialului.