Situația pe județe lasă loc multiplelor interpretări, constatându-se o ușoară scădere a incidenței virusului la nivel general, dar temerile oarecum fundamentate sunt în special pentru această lună și pentru prima lună a anului viitor. Județul Sibiu rămâne încă cel mai afectat cu o incidență a virusului de peste 6,47 la mia de locuitori și cu 120 de noi cazuri în ultima zi, iar orașul Sibiu este în carantină.Celelalte județe transilvane se găsesc simțitor mai confortabil momentan în privința incidenței, dar în niciun județ central sau de graniță incidența nu coboară sub 3 la mia de locuitori. Județul Cluj secondează Sibiul cu o incidență raportată de 6,2 la mie și cu 184 de noi cazuri.

De asemenea Brașovul are o incidență de 5,92 la mie și 184 cazuri noi, iar în județele Satu-Mare,Hunedoara, Mureș și Bistrița incidența se află între 3,17 și 4,15. Doar în județul Maramureș incidența este situată la 2,68, pentru ca în județele Arad,Timiș, Alba și Bihor incidența să fie poziționată între 3,93 și 4,97, menținându-se aproximativ același trend de cazuri noi. În secuime, fapt îmbucurător, incidența este mică ( 1-2,5 la mia de locuitori).

În județul Bihor incidența este de 3,93, dar câteva asprecte rămân încă într-o lumină negativă. Orașul Nucet a intrat din 2 decembrie în carantină și comunele apropiate sunt și ele greu încercate. Rapoartele oficiale la nivel județean pentru perioada 1 – 5 decembrie au prezentat peste 100 cazuri noi zilnic și din nefericire un număr îngrijrător de decese.

Eforturile conjugate ale Poliției și Jandarmeriei încearcă să limiteze răspândirea pandemiei și solicită populației respectarea măsurilor de igienă și de distanțare fizică. În ciuda avertismentelor și eforturilor generale mai pot fi observate persoane neglijente sau nepăsătoare și chiar persoane nedorite în mijloacele de transport în comun sau în sălile de așteptare. Ar fi utile, cred eu, campanii media mult mai directe,pertinente și bine direcționate pentru un succes mai rapid în conștientizarea de către întreaga populație a pericolului pe care îl prezintă această pandemie.