Ca și în fiecare an, în această perioadă de sărbători, mâncarea din belșug, deserturile bogate, alcoolul și sucurile acidulate le vin de  hac multor români și-i trimite de la masă direct la spital. Medicii fac apel la oameni să fie cumpătați, mai ales în această perioadă în care spitalele sunt pline cu pacienți infectați cu coronavirus.

În București și județul Ilfov, în prima zi de Crăciun, peste 1.600 de persoane au sunat la 112. Managerul de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Alin Grasu, a precizat că persoanele ce au nevoie de îngrijire datorită exceselor sunt persoane cu afecțiuni cronice pre-existente. Aglomerație a fost și la Spitalul Județean ,,Sf Spiridon” din Iași, unde medicii de gardă au tratat peste 200 de pacienți. “Au fost cazuri de etilism acut sau de sevraj etanolic, pacienţi care au fost trataţi în urgenţă. Cei cu sevraj au primit recomandări de a merge, mai departe, la psihiatrie şi au fost cazuri de urgențe provocate de consumul excesiv de alimente”, a informat medicul șef UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu.

În judeţul Constanța, 28 persoane au sunat la 112, cele mai frecvente simptome fiind cefaleea, dureri abdominale, vărsături şi ameţeală.

Pentru a evita o prezență la unitățile de urgență, medicii recomandă moderația și respectarea unor sfaturi simple în vederea evitării exceselor. Prin consumul excesiv de alimente grele are loc destabilizarea florei intestinale a cărei sănătate depinde fundamental de o alimentație variată, care să „hrănească” bacteriile bune și care au un rol esențial în proliferarea bacteriilor patogene.

În timpul sărbătorilor de iarnă putem face totuși câteva compromisuri. Putem alege cel mult trei tipuri de preparate tradiționale preferate pe care să le consumăm ca atare – însă cu mare atenție în privința cantității –, urmând ca pentru restul preparatelor să găsim alternative sănătoase. Medicii recomandă pentru Anul Nou și începutul anului viitor ca și românii să fie precauți și să aibă grijă la ce consumă pentru a evita o vizită neașteptată la spital.