Dacă amenda va rămâne definitivă și nu va fi achitată, Colterm nu va mai funcționa, Primăria Timișoara va avea conturile blocate de executor judecătoresc, iar oamenii vor rămâne fără apă caldă și căldură. La acest moment, vina este pasată de la Primăria Timișoara la Consiliul Județean(CJ) Timiș. Sunt lansate acuze, însă, nimeni nu discută despre soluții.
EvZ. ro de Transilvania a discutat cu mai mulți angajați ai companiei de termoficare. Au făcut dezvăluiri despre modul în care au fost gestionate fondurile acestei societăți de utilitate publică. Ei cred că organele penale ar trebui să ancheteze acest caz aproape de faliment.
Timiș. Aroganță pe bani publici. Ședință de urgență, joi, 27 mai
În cusul zilei de mâine, 27 mai, este programată o ședință de urgență a acționarilor. Falimentul bate la ușă, în ciuda eforturilor Primăriei de a iniția o procedură de relansare financiară.
Datorii istorice, mașină de fițe și servicii nefacturate
Surse din interiorul Colterm au precizat pentru evztransilvania.ro, că adevărata problemă a companiei este lipsa facturilor pentru unele servicii. Concret, un audit extern sau o anchetă penală ar scoate la iveală că o bună parte din energia termică nu a fost facturată deloc. Pentru Spitalul „Victor Babeș”, Colterm ar fi livrat agent termic în valoare de peste 1,2 milioane de lei, însă, nu se regăsește în actele contabile.
De ce a demisionat brusc Bogdan Nanu
Bogdan Nanu a demisionat brusc de la conducerea Colterm, în luna februarie ac. Era un moment critic, când pe SEAP se lansa licitația pentru contractul de concordat(procedură juridică pentru evitarea falimentului). Oamenii cereau să se facă anchete încă de la acea vreme.
Nanu a scris pe Facebook că se retrage din această funcție, deoarece este condamnat penal pentru o gafă din tinerețe. Mai exact, a fost acuzat că a folosit în nume propriu fondurile unei companii.
„Când aveam 24 de ani, am avut prea devreme o funcție de conducere unde am făcut greșeli manageriale, din naivitate, lipsă de experiență și, poate și din aroganță juvenilă. Am plătit și financiar și în fața legii, și am învățat din această experiență. Înțeleg de ce acest episod din trecutul meu stârnește dezamăgire și îmi pare nespus de rău. Deși nu mă definește ca om și ca profesionist, cred că lecția învățată la început de drum m-a ajutat să urmăresc cu mai mare determinare și pasiune activitatea mea profesională de 17 ani, în consultanță și managementul financiar”, a scris chiar pe contul personal de Facebook.
Autoturism din bani publici
Fostul director Colterm, Bogdan Nanu, a cumpărat din fondurile societății un autoturism pentru deplasări în interes de serviciu, Renault Megane Zen, evaluat la 20 000 de euro
Edilul Dominic Fritz spune că habar nu avea de această achiziție nejustificată, iar actualul director nu o folosește.
Totul a ieșit la iveală, în urma planului de redresare financiară a companiei.
Fritz spune că a alocat suficienți bani
Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni. Mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16 milioane de lei. Plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment, a transmis Fritz jurnaliștilor.
Unde sunt banii pentru certificatele verzi?
Ni s-a promis un răspuns detaliat după ședinta de mâine, 27 mai. În urma declarațiilor de până acum, rezultă că nici autoritățile nu știu de ce Colterm nu a avut bani(1,2 milioane de euro) să cumpere certificatele verzi.
O Hotărâre de Guvern din 2006 prevede că, anual, societatea de termoficare trebuie să cumpere certificate verzi, aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este documentul care atestă producerea de energie din surse regenerabile de energie. Acesta se poate tranzactiona, separat de cantitatea de energie pe care o reprezintă, pe o piața energiei din surse regenerabile.