Sunt deschise două dosare penale cu autor necunoscut pentru contaminarea apei. Dacă nu s-ar fi acționat la timp, clujenii ar fi riscat să bea apă cu antibiotice expirate, ceea ce ar fi însemnat otravă pură. Pentru 24 de ore a fost sistată apa potabilă, iar după analiza probelor prelevate s-a concluzionat că nu a fost afectată calitatea apei. Oamenii au fost asigurați că e bună de băut. Nu se știe, dacă incidentul se poate repeta.
De data aceasta, sutele de pastile nu au avut timp să se dizolve. Cea care a fost pe fază și a scăpat localnicii de contaminare este Rocsana Contraș, șefa Serviciului Salvamont Cluj-departament Arii Protejate. Cazul a scos la iveală, însă, o adevărată bombă legislativă care pune în pericol sănătatea publică.
Cum au ajuns medicamentele în lacul Tarnița. O posibilă răfuială pe sănătatea românilor
Cantitatea impresionată de antibiotice, vitamine, anticoncepționale expirate a fost găsită la 500 metri de turnul de captare a apei brute din apropierea barajului. Se pleacă de la ipoteza că baxurile de medicamente au fost aruncate pe drumul județean care trecepe lângă lac(DJ 107 P) și vântul le-a adus în lac.
Medicamentele sunt deșeuri periculoase cu regim special de eliminare. Consiliul Concurenței a demarat o anchetă
Marea întrebare la care trebuie să răspundă organele de anchetă este cum au ajuns medicamentele expirate, deșeuri periculoase să fie aruncate la întâmplare. Legislația din România prevede că spitalele și farmaciile sunt obligate să încheie contracte cu companii care gestionează deșeuri medicale.
Hotărârea de Guvern care dă liber la concurența neloială
Transportul se face prin respectarea principiului proximității, potrivit unei Hotărâri de Guvern(HG 1470/2004) Nu se specifică în mod clar ce înseamnă proximitate(n.r distanță operator-unitate de la care se ridică deșeurile), iar acest lucru dă liber unei concurențe neloiale între firmele care gestionează deșeurile preiculoase, printre care se află și medicamentele.
Consiliul Concurenței a sesizat vulnerabilitatea legislației actuale
Într-o adresă remisă evztransilvania.ro, Consiliul Concurenței a precizat că investighează o posibilă concurență neloială între principalele firme care se ocupă cu eliminarea deșeurilor medicale. Ancheta este în curs de derulare și sunt verificate opt companii. Inspecțiile au fost inopinate, ne-au transmis oficialii Consiliului Concurenței.
„ Companiile investigate sunt SC Stericycle România SRL, SC Mondeco SRL, SC AKSD România SRL, SC Bio Hazard SRL, SC Xtreme Ecogreen SRL, SC Loret del Mar SRL, SC Eco Diotti SRL și SC Eco Fire Sistems SRL” .
Așa cu ați menționat, în cadrul acestei investigații, s-au efectuat inspecții inopinate la sediile unor companiilor, iar documentele ridicate sunt analizate de echipa de investigație” , se precizează în adresa trasnmisă evztransilvania.ro
Ce spun companiile. De ce în România totul trebuie să fie mai complicat
Principalele blocaje ale companiilor care gestionează deșeuri medicale au la bază legi interperate diferit. Într-un raport al Consiliului Concurenței se menționează dificultățile pe care le întâmpină operatorii. Pentru firmele care vor să pătrundă pe piață este cel mai greu. Li se cere sisteme de incinerare și de decontaminare termică, precum și experiență similară .
Cea din urmă condiție conduce clar către o concurență neloială. Se ajunge, astfel, la subcontractarea serviciilor. Astfel, cele care nu dețin astfel de echipamente sunt folosite de companiile mari. Prin urmare, ajung să fie lideri de piață prin vulnerabilitatea legii. Iar statul are, totuși, obligația să facă legi care să protejeze sănătatea românilor.
Ce vor companiile de la stat
Astfel, toată răfuiala dintre companii ar putea deveni o catastrofă pentru sănătatea publică. Companiile vor interpetare unitară în ceea ce privește autorizația de mediu, definirea clară termenilor proximitate, stație de transfer. Cu alte cuvinte, vor stabilirea unor obligații, dar și o simplificare a procedurilor. De stabilirea acestora se ocupă Ministerul Sănătății. Instituția spune că este necesară stația de transfer( echipamente pentru transport și compactare deșeuri ), iar Agenția pentru Protecția Mediului ar trebui să verifice formularul de transport al deșeurilor medicale. Oficialilor de la Sănătate nu li se pare nimic în neregulă la actuala legislație. În cazul Tarnița au avut doar noroc.
Garda de Mediu Cluj a dat amenzi
Amenzile aplicate de Garda de Mediu Cluj sunt dovada că gestionarea deșeurilor medicamentoase a pus în pericol sănătatea oamenilor. Comisarul șef al acestei instituții, Viorel Pleșa. ne-a precizat că au fost aplicate amenzi operatorilor de deșeuri medicale. În intervalul 2016-2020, cuantumul amenzilor a fost de doar 35 000 de lei.
Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor au fost solicitați de evztransilvania.ro pentru un punct de vedere, însă, nu l-au oferit până la acest moment.
De asemenea, reprezentanții companiilor investigate, printre care și cei ai Sterycycle România, au menționat că așteaptă finalizarea anchetei demarată de Consiliul Concurenței, după care vor face precizări.