Magistratul, originar din județul Bihor, a concurat alături de Adina Claudia Cioflan și Laura Mihaela Soane. Cea din urmă a avut sorți de izbândă și a ajuns la instanța care, reprezintă cel mai important obiectiv pentru cariera magistraților.
Bihor. Justiția fierbe. Cum ne afectează scandalurile magistraților
Mihail Udroiu este considerat în lumea juridică unul dintre cei mai buni penaliști din țară. Magistratul judecă dosare la Curtea de Apel Oradea, este profesor universitar și un apreciat autor în domeniu. Studenții, cu precădere cei care aspiră să devină magistrați, învață din cărțile publicate de el.
Cu toate acestea, nu i-a convins pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că merită să promoveze la ÎCCJ. A obținut doar 28 puncte, iar candidata declarată admisă a fost notată cu 45 de puncte.
Bihor. Credibilitatea Justiției, puternic compromisă
La acest moment, Justiția din România se află în mai multe scandaluri publice. Acestea ne afectează pe toți. Scade credibilitatea celor care împart dreptatea și se răsfrânge asupra calității actului de justiție.
Sute de magistrați au scris Parlamentului să nu aprobe urmărirea lor penală sau arestarea cu acordul exclusiv al CSM. Ei sunt îngrijorați că, în felul acesta, dacă nu vor fi pe placul membrilor forului superior, vor fi anchetați abuziv.
Totodată, mai mulți judecători sunt revoltați de acțiunile Inspecției Judiciare, deoarece le încalcă dreptul la liberă exprimare. Unii dintre judecători riscă să fie suspendați din cauza unor convorbiri pe Facebook.
Ce nu vede Inspecția Judiciară
Totodată, mai mulți judecători și avocați au sesizat un lucru pe care Inspecția Judiciară nu l-a cercetat în niciun fel.
Este vorba despre cazul judecătoarei Florentina Dragomir, de la ÎCCJ. Anterior, a fost procuror și nu a depus jurământul pentru judecători, așa cum se menționează în statutul magistraților. O astfel de abatere gravă ar trebui să conducă la desființarea soluțiilor pronunțate. Nu o spune presa, ci legea care reglementează activitatea de magistrat.
Potrivit art. 34 din Legea nr. 303/2004, depunerea jurământului se consemnează în proces verbal. Lipsa acestuia atrage imposibilitatea funcţională de a desfăşura activitatea specifică funcţiei de magistrat.
Cazul de la Călărași a creat precedent
În luna februarie ac, trei judecătoare de la Tribunalul Călărași au fost suspendate din magistratură, înainte ca Inspecția Judiciară să înceapă anchetarea lor. Cazul a stârnit revolta mai multor judecători din țară, deoarece sfidează Constituția.
ÎCCJ a desființat decizia de suspendare, însă, sunt în conflict deschis cu secretarul general al CSM, judecătorul George Șerban. Ele spun că totul a pornit de la faptul că nu au pronunțat soluții agreate de acest magistrat, pe vremea când era președinte al Tribunalului Călărași.