Spitalul din Bistrița nu este singura unitate medicală din țară care a trebuit să cheltuiască 10 lei pe zi pentru meniul unui pacient( trei mese). Toate spitalele din țară, fie în subordinea administrațiilor locale, fie în cea a Ministerului Sănătății au avut de gestionat această sumă infimă. În luna aprile, cu doar câteva zile înainte de a fi demis, Vlad Voiculescu anunța un ordin prin care majora alocația de hrană de la 10 la 12, respectiv 14 lei. În ceea ce privește consiliile județene, acestea își gestionează singure sursele de finanțare.

Bistrița. Ce mănâncă acum pacienții din spital

Managerul Spitalului de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a anunțat că a suplimentat norma de hrană de la 10 lei la 20 de lei.Fondurile provin de la testele PCR (de COVID). Acum, pacienții primesc: supă, fel principal, desert, chiar și un fruct.

Cum a lăsat statul pacienții nemâncați. Mâncare în valoare de 3, 33 lei

La începutul anului curent, evztransilvania.ro primea semnale că la unele spitale din țară, mai ales la cele de psihiatrie, s-a eliminat carnea din meniu, nu din rațiuni de regim alimentar, ci din cauza lipsei banilor.

Ministerul Sănătății ne-a confirmat sumele derizorii alocate pentru masa bolnavilor.

Celor de la de la hemodializă li se acorda suma infimă de 9 lei. Mai exact, pentru o masă, reprezentanții unui spital trebuia să gândească un meniu de trei lei.

Cea mai mare sumă alocată de stat a fost pentru masa pacienților de la geriatrie: 19, 4 lei. Aproape 7 lei pentru masa unui vârtsnic internat.

La Cluj, recent, consilierii județeni nu au reușit să se înțeleagă cu privire la majorarea sumei pentru mâncarea pacienților. Astfel, aceasta a rămas tot la valoarea de 10 lei. Concret pentru fiecare masă, un bolnav are locată suma de 3,33 lei.

În alte localități din țară, pacienții au primit doar mămăligă și gem, ceea ce a fost revoltător, mai ales pentru cei care achită contribuția la sistemul de sănătate public.

sursă foto: Gabriel Lazany