Este vorba despre judecătoarele Neluța Tudorache, Ileana Alexandru, ambele de la Tribunalul Călărași și Cristina Coarnă de la Tribunalul Brăila.
Reprezentanții societății civile din CSM, dar și magistrați din țară vorbesc despre un atac uriaș la independența justiției.
Concret, acest lucru se reflectă direct asupra justițiabililor, întrucât presiunile asupra celor care ar trebui să înfăptuiască justiția vin de la cel mai înalt nivel, de la garantul independenței justiției.

Judecătorii reclamă noi abuzuri ale CSM. Cazul magistratei Neluța Tudorache

Cazul judecătoarei Neluța Tudorache, suspendată din magistratură, marți, 23 februarie, este unul cât se poate de controversat. Nu o spunem noi, ci chiar judecătorii care cunosc procedura în acest sens.

Inițial, aceasta a depus cerere de demisie, prin pensionare, din funcția de magistrat, la 1 februarie ac.

La bază au stat motive care țin de culpa angajatorului, mai exact de organizarea din cadrul instanței în care își desfășura activitatea, Tribunalul Călărași. Aceasta a reclamat, printre altele, nerespectarea legislației în muncă privind problemele de sănătate atestate medical.

Bomba de la CSM

Cererea de pensionare a fost amânată, dar nu s-a prevăzut încă un termen anume. Surpriza pentru judecătoarea Neluța Tudorache a fost, însă, decizia CSM de suspendare din funcție până la cercetarea disciplinară.

Mai exact, unii dintre colegii de la Tribunalul Călărași au formulat un memoriu, dar inspectorii judiciari nu au început să ancheteze cazul și nici nu au dat o sancțiune în presupusele abateri disciplinare.

Se conturează, astfel, o presiune asupra Inspecției Judiciare, iar ceilalți magistrați se simt amenințați.

Aceștia spun că reprezentanții CSM sunt duplicitari. În avizul negativ de desființare a Secției de Investigare a Justiției au menționat că, nu se acceptă suspendarea din magistratură până la trimiterea în judecată disciplinară. Trimiterea în judecată disciplinară nu poate fi mai gravă decât cea penală.

Ce spun judecătorii din țară

Magistrații din țară au semnalat public procedura nelegală, de natură să facă noi presiuni asupra actului de justiție.

Judecătoarea Adina Daria Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, susține că execuția CSM vine de la cel mai înalt nivel.

„ Oricând pot fi suspendați din funcții de CSM-ul lui Bogdan Mateescu . Chiar și înainte că împotrivă lor să fie formulate acuzații disciplinare sau să fie trimiși în judecata disciplinara. Totul depinde daca motivările sau deciziile lor sunt sau nu pe placul unora de prin Consiliul Superior al Magistraturii, cică “garantul independentei justiției”, transmite aceasta.

Cine sunt judecătoarele suspendate înainte de a se porni acțiunea disciplinară

Judecătoarea Neluța Tudorache este una dintre magistratele care a semnalat public diverse nereguli, presiuni, imixtiuni în activitatea de magistrat.

Din calitatea de membru al Biroului Electoral, a atras atenția, la un moment dat, că unii judecători de la Tribunalul Călărași au făcut deconturi de transport în mod fictiv.

Cine a avut interes să controleze Justiția- Interviu EvZ

De asemenea, a sesizat cum era presată, amenințată de unii politicieni să dea anumite soluții în dosare. Este judecător specializat în contencios-administrativ.

Și Ileana Alexandru este judecător la Tribunalul Călărași, specializat în contencios-administrativ.  Cristiana Coarnă de la Tribunalul Brăila a fost criticată pentru deciziile în anumite cazuri de viol. Inspecția Judiciară precizează, însă, că judecătorii nu pot fi cercetați pentru soluțiile pe care le dau. S-ar încălca, astfel, principiul independeței.