Magistrații din CSM  spun că Stelian Ion, în calitate de ministru al Justiției,  duce în eroare opinia publică, prin afirmațiile la adresa judecătorilor. Aceștia resping ideea că au super-imunitate, iar modificările pe care vrea să le facă la Legile Justiției sunt de natură să blocheze sistemul.

Una dintre marile nemulțumiri ale judectorilor este faptul că nu sunt consultați cu privire la deciziile pe care le iau. Spre exemplu, resping  imixtiunea ambasadelor în activitatea instanțelor, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor de Justiție (SIIJ)

Măsura CSM . Ce cred magistratele suspendate 

Criticile judecătorilor se îndreaptă și spre CSM, forul care ar trebui să le asigure independența magistraților.

Recent, unele judecătoare au fost suspendate din funcție , înainte ca inspectorii judiciari să înceapă cercetarea disciplinară împotriva lor. Mai mult decât atât, în avizul negativ pentru desființarea SIIJ, conducerea CSM a spus că este ilegal . Câteva zile mai târziu, urma să-l pună în aplicare pentru trei judecătoare din țară.

Despre această situație, magistratele spun că este un act de răzbunare. De-a lungul timpului au sesizat nereguli la instanțele care funcționau. De la repartizarea aleatorie a cauzelor, până la comportamentul neadecvat al conducerii tribunalului.

CSM. Cazul Ileana Alexandru

Ileana Alexandru, judecător la Tribunalul Călărași, nu știe cu ce a greșit. Este suspendată din funcție, înainte ca Inspecția Judiciară să-și exprime opinia cu privire la abaterile disciplinare. Mai mult decât atât, este cea care a sesizat în scris un comportament nepotrivit al actualului secretar general al CSM, judecător George Șerban.

La dosar, a depus mai multe înscrisuri în acest sens, inclusiv convorbiri de pe WhatsApp.

Despre acesta, o altă judecătare, fostă vicepreședintă a Tribunalului Călărași, Nicoleta Dumitru, a mărturist că a fost amenințată, după ce a emis mandate de interceptare într-un dosar în care a fost vizat.

I-a dat de înțeles că prin relațiile pe care le are la CSM, nu-i va face mandatul ușor.

Cazul Neluța Tudorache-Justiția e în colaps

Nici situația judecătoarei Neluța Tudorache, tot de la Tribunalul Călărași, nu e prea clară. Aceasta a cerut demisia din funcția de magistrat, de la 1 februarie, însă, s-a trezit că este suspendată din funcție fără să se fi pornit o cercetare disciplinară. Iar cercetarea disciplinară nu trebuie să se încheie obligatoriu cu o sancțiune disciplinară.

Întrucât de-a lungul timpului a sesizat mereu neregulile de la instanța la care funcționa, crede că este o răzbunare a colegilor. Un ultim cadou înainte de a ieși din sistem.

I s-a propus să primească bani

În 2013, din calitatea de membru al Biroului Electoral Județean (BEJ) a constatat că unii dintre colegii ei au decontat în mod fictiv ordine de deplasare. Mai exact, au completat deconturi cu o dată la care secțiile de vot nici nu erau înființate măcar.

Ba mai mult, a spus organelor de urmărire penală că i s-a propus și ei să deconteze în mod fals deplasări la secțiile de vot. Deoarece a refuzat, a devenit ținta atacurilor.

Judecătorii din toată țara sustin că măsura CSM, de suspendare înainte de o decizie a Inspecției Judiciare, este un atac grav la independența justiției.

Acest lucru se va reflecta direct asupra justițiabililor, deoarece magistrații se simt forțați să nu mai fie imparțiali.