Incidentul a fost sesizat de Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.

Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe a fost vopsit cu steagul Ungariei.  Se fac  cerccetări sub aspectul infracțiunii de distrugere.

Covasna. S-a acționat noaptea

Vineri, 4 iunie, s-a organizat Marșul Trianonului, iar până la miezul nopții nu au apărut astfel de imagini.

” Probabil au lucrat noaptea, pe furiş, după manifestarea solemnă a românilor din centrul oraşului…asta e replica lor provocatoare! Solicităm organelor de anchetă să-i găsească pe făptaşi şi Primăriei să înlăture grabnic urmele jalnice ale profanarii” , a precizat Mihai Tîrnoveanu.

S-a dorit blocarea Marșului

Potrivit lui Mihai Tîrnoveanu, Asociația Maghiară a Transilvaniei a cerut Primăriei Sfântu Gheorghe să nu autorizeze Marșul Trianonului, dar nu a existat vreun cadru legal care să conducă la acest lucru.

Iată ce a transmis Mihai Tîrnoveanu în deschiderea evenimentului din județul Covasna:

Trianonul nu a fost un cadou dat românilor, ci voința poporului!

Mai exact, consfințirea juridică internațională a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin care Transilvania s-a reunit cu Țara Mamă. La aceste adunări autonomiste, pe care le consider anticonstituționale și antiromânești, pe lângă liderii Consiliului Național Secuiesc, participă desigur și numeroși lideri UDMR, inclusiv primarul din Sfântu-Gheorghe și presedintele Consiliului Județean Covasna. Sunt afișate bannere prin care se cere autonomia, steaguri ale Ungariei și ”ținutului secuiesc”. Le aduc la cunoștință tuturor acestor domni, tovarăși care visează la regiuni autonome maghiare, că degeaba plâng Tratatul de la Trianon. Marea Unire din 1918 a fost făcută de sutele de mii de români transilvăneni care au participat direct sau prin delegații lor la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, de trupele române victorioase din Primul Război Mondial, fiind definitiv petcetluită de Campania Militară din 1919 care a înlăturat orice urmă de împotrivire armată maghiară din Transilvania .

La acțiune au participat 200 de reprezentanți ai comunității maghiare cu steaguri îndoliate.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

sursă foto Mihai Tîrnoveanu