La Covasna, în urma dezvăluirilor făcute de evztransilvania.ro, privind lacul Pădureni, Garda de Mediu a dispus măsuri clare.

Pe lângă efectul devastator asupra sănătății, nerespectarea regulilor de protejare a mediului, ne poate costa sute  de mii de euro pe zi.

Astfel, rolul instituțiilor de control în acest domeniu este esențial.

 Garda de Mediu Covasna cere delimitarea suprafeței și autorizație de mediu completă

Discrepanțele sesizate de noi,  privind suprafețele înscrise în contractele de închiriere încheiate de O.V.P.S Natura Sălbatică și Apele Române, au fost confirmate și de Garda de Mediu Covasna.

Astfel, oficialii acestei instituții ne-au precizat că au dispus ca OVPS Natura Sălbatică să notifice în scris Agenția Națională pentru Protecția Mediului (APM) privind neconcordanța dintre suprafața de luciu de apă, de 1,254 ha , față de 73 de ha, pentru care s-a eliberat autorizație de mediu.

Termenul până la care trebuie să îndeplinească această obligație este 22.03.2021

ANPA a sesizat neregulile încă din 2016. ANAR(Apele Române) a lăsat lacul de izbeliște

Primii care au sesizat neregulile privind exploarea lacului Pădureni Moacșa au fost oficialii Agenției Naționale Pentru Pescuit și Acvacultură Transilvania(ANPA)

Aceștia au sesizat că autorizațiile nu sunt complete.   Apele Române nu a delimitat clar suprafața lacului care poate fi exploatată prin piscicultură și acvacultură.

Citește aici cum se face exploatarea lacului Pădureni și ce spune președintele O.V.P.S Natura Sălbatică

De ce este important ca regulile de mediu să fie respectate

Garda de Mediu Covasna a menționat, pentru evztransilvania.ro, că la momentul controlului, nu au mai fost găsiți pești morți.   Demontarea toaletei de pe aria protejată a lacului s-a făcut în timpul controlului.

O.V.P.S Natura a montat pubele de gunoi, precizează comisarul șef al Gărzii de Mediu Covasna Lucian Cândea.

Chiar dacă reprezentanții O.V.P.S, Natura Sălbatică susțin că au efectuat investiții masive în zonă, regulile de mediu nu pot fi ignorate.

Orice modificare neconformă cu legea sau incompatibilă cu fauna, vegetația, conduce rapid la dispariția acestora și îmbolnăvirea populației, prin efectele poluării.