Deschiderea lotului 1 al acestei autostrăzi a fost o manevră electorală. Scopul declarat al inaugurării a fost fluidizarea circulației. Dar, cuvintele optimiste nu pot ajuta realitatea cruntă și deprimantă.

„Se va da în trafic o secțiune de aproape 15 km. Avem 22 de poduri și pasaje. Am optat să o dăm în trafic ca să simplificăm mobilitatea din zona respectivă și un avantaj mare este că traficul de tranzit și cel cu destinație spre Alba Iulia se direcționează pe autostradă și se evită podul acela peste Mureș, unde tot timpul aveam probleme. Ca și configurație, avem nodul Sebeș, nodul Alba Iulia Sud și Alba Iulia Nord. Pe una din căi se mai lucrează. Sperăm ca până undeva în aprilie să fie finalizată și se va face descărcarea pe DN 1”, a declarat la deschidere, pentru Radio România Actualităţi, șefa Companiei de Drumuri, Mariana Ioniță.

Această „simplificare a mobilității” de care vorbea doamna Ioniță se traduce, în înțelesul oricărui șofer care vine dinspre Turda sau dinspre Blaj, printr-o așteptare care consumă nervii și carburantul. Coloana începe să se formeze înainte de Oiejdea unde încep opririle la  fiecare câțiva metri. Oamenii așteaptă, mai mult sau mai puțin resemnați, să înainteze, fără să știe motivul opririlor dese. Nimeni nu știe dacă a avut loc un accident sau doar se lucrează, ca de obicei, la reparația drumului.

   De abia după câțiva kilometri, la sensul giratoriu de la Sântimbru, încep să realizeze ce se întâmplă. Coloane de zeci de mașini se intersectează la Sântimbru, pentru a-și continua drumul pe DN1 spre Alba-Iulia. „Descărcarea” la care se referă șefa Companiei de Drumuri, dna Mariana Ioniță, nu face deocamdată decât să îngreuneze la maximum circulația. Iar aceasta se întâmplă și acum, în preajma Sărbătorilor, când traficul este oricum mai aglomerat ca de obicei. Porțiunea de drum de 12 kilometri până la intrarea pe noul lot dat în folosință se parcurge într-o oră și jumătate-două ore. Se pare că această situație va dura până în aprilie, când legătura dintre autostradă și DN1 va fi finalizată.