UPDATE. Ministerul Culturii spune că a renunțat la dreptul de achiziționa Castelul Wesselényi din Jibou, l-a transferat către autoritățile locale, aceasta fiind dorința Consiliului Județean Sălaj.

Știre inițială

Deși este vorba despre un monument-emblemă, cu un potențial turistic enorm, doar Consiliul Județean (CJ) Sălaj încearcă să anuleze juridic această ilegalitate. Secretarul județului Sălaj, dr. Cosmin Vlaicu, a menționat pentru evz.ro de Transilvania că s-a introdus acțiune în instanță pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare a acestui ansamblu.

Oficialii județului Sălaj ne-au detaliat achiziția. Proprietarul monumentului istoric, Andrei Ianicicău, a încheiat un antecontract de vânzare -cumăpărare cu firma de consultanță Micro Vision Consult SRL, fără să țină cont de dreptul de achiziție pe care îl au autoritățile publice.

CJ Sălaj a fost tras pe sfoară? Planul ascuns al statului maghiar

CJ Sălaj a făcut rectificare bugetară, pentru a putea achiziționa Castelul Castelul Wesselényi  din Jibou, se arată în documentul transmis evz.ro de Transilvania.

Ulterior, compania Micro Vision a revândut ansamblul firmei Manevi Zrt. Această companie este deținută în totalitate de statul maghiar.

Prin urmare, CJ Sălaj s-a adresat instanței pentru anularea celor două contracte, încheiate cu încălcarea flagrantă a legii, ne-au precizat reprezentanții acestei instituții.

Întârziere premeditată? Ce planuri a avut statul maghiar pentru castelul din Transilvania

Deși legea privind monumentele istorice spune că au dreptul la cumpărare Ministerul Culturii și instituțiile subordonate acestuia, nu s-a înghesuit decât Consilul Județean Sălaj să îl cumpere.

Resursele Ministerului Culturii ar fi fost altele în acest caz. De la sumele de bani necesare până la echipa de juriști care ar fi trebuit să verifice legalitatea tranzacției.

Prin urmare, compania Manevi Zrt a speculat întârzierea autorităților române și au făcut o tranzacțiE intermediată de Micro Vision.

Cu toate acestea, fiind o companie deținută 100% de statul ungar, este greu de crezut că nu a știut legislația românească privind monumentele istorice.

Oficialii CJ Sălaj spun că totul s-a făcut în paralel cu exercitarea intenției instituției de a cumpăra Castelul Wesselényi. Cu alte cuvinte, actele și banii erau pregătiți, dar moștenitorul nu a ținut cont de legea în vigoare.

Castelul este evaluat la suma de 800 000 de euro.  Evz.ro de Transilvania a solicitat un punct de vedere Ministerului Culturii pe această temă, dar încă nu l-a oferit.

Costrucția Castelului Wesselényi este fabuloasă.  Datează din secolul al XVIII-lea și a fost deținut de ul Wesselényi István și de contesa Bánffy Kata. Cuprinde șase anexe: (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură). Grădina botanică din exteriorul castelului este de o frumusețe rară, spun turiștii.