Celor două li s-a reproșat, printre altele, că l-au supărat pe secretarul general al CSM, judecătorul George Șerban. Concret, prin mai multe demersuri legale au semnalat mai multe nereguli de la instanța la care funcționau și unde George Șerban a fost președinte o perioadă.
Decizie bombă. Judecătorii au cerut să nu li se astupe gura
Cazul a stârnit revolta mai multor magistrați din țară . Au atenționat că este un abuz cu efect direct asupra oricărui justițiabil. Concret, judecătoarele Neluța Tudorache și Ileana Alexandru au fost suspendate pentru că au făcut demersuri legale pentru semnalarea unor nereguli de la instanța la care funcțioanu.
Iată decizia ÎCCJ, de astăzi, 24 mai
“Admite contestațiile formulate de contestatoarele Alexandru Ileana și Tudorache Neluta Marinica împotrivă Hotărârii nr.5J din 22 februarie 2021, pronunțată de Secția pentru judecători în materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 1J/2021. Desființează hotărârea atacata și respinge sesizarea din oficiu privind suspendarea din funcția de judecător a contestatoarelor. Definitivă. Pronunțată în ședință publica astăzi, 24 mai 2021”.
Șeful CSM, acuzat de abuzuri
Judecătoarea Adriana Lupea de la Curtea de Apel Cluj, Adriana Stoicescu de la Tribunalul Timiș, au fost vehemente și au spus că este un atac direct la independența magistratului, la normele constituționale. Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să fie garantul independenței magistraților, nu un for care să încalce drepturile acestora.
„ Oricând pot fi suspendați din funcții de CSM-ul lui Bogdan Mateescu . Chiar și înainte că împotrivă lor să fie formulate acuzații disciplinare sau să fie trimiși în judecata disciplinara. Totul depinde dacă motivările sau deciziile lor sunt sau nu pe placul unora de prin Consiliul Superior al Magistraturii, cică “garantul independentei justiției”, a declarat magistrata.
Ce impact va avea asupra CSM și asupra justițiabililor
Dacă decizia CSM este una de normalitate, magistrații din toată țara încă se tem de măsurile abuzive care se pot lua împotriva lor. Ei au cerut Parlamentului să nu facă legi prin care să devină masă de manevră. Se tem că, dacă nu vor fi pe placul membrilor CSM, pot fi anchetați în mod abuziv.
În ceea ce-i privește pe oamenii care își caută dreptatea, un sistem curat, lipsit de scandaluri este garantul unui proces echitabil, corect.
Magistratele pot cere în instanță daune morale pentru decizia de suspedare a CSM, infirmată de ÎCCJ.