Termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Județean(CJ) Hunedoara. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a chemat la discuții pe președintele CJ Hunedora, Laurențiu Nistor.

Cel din urmă i-a scris oficialului Guvernului de cinci ori, după cum ne-a mărturisit. I-a cerut în mod explicit să ia măsuri concrete pentru ca Mintia să repornească.

De mai bine de o lună, devenii stau în frig și fără apă caldă, deoarece s-a epuizat stocul de cărbune.

În fiecare weekend, oamenii au ieșit în stradă. Au protestat. S-au cerut demisii în lanț.

Problemele termocentralei Mintia sunt, însă, mult mai vechi și repetate. EvZ Transilvania a stat de vorbă cu mai mulți angajați ai unității și a intrat în posesia unor documente uimitoare.

Din acestea rezultă că statul a avut toate resursele financiare să nu se ajungă la această situație umilitoare pentru oameni.

 Termocentrala Mintia  ar putea fi preluată de CJ Hunedoara

După ce a consumat de-a lungul timpului peste 100 de milioane tone de cărbune, așa cum prezintă conducerea Mintia, statul nu mai vede nicio soluție pentru ca mii de locuitori din Deva să nu mai tremure de frig.

Ce spun angajații. Lipsa de cărbune e doar o scuză

„ Se știa foarte bine că termocentrala Mintia funcționa la parametrii de avarie, la sarcină redusă tocmai din lipsa aprovizionării susținute cu cărbune din Valea Jiului și a lipsei totale a stocului de cărbune de siguranță, care, cu mult timp în urmă a fost și de 600.000 tone!” , spune Marcel Banu, un angajat cu state vechi la Mintia.

„Pe 5 aprilie se împlinește o lună de când Deva a trăit poate cea mai neagră pagină de istorie, termoficarea în sistem centralizat fiind oprită după 55 de ani.

Trenurile cu cărbune de la minele din Valea Jiului nu aduc suficient material pentru Mintia„ (Deva), susţine Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara.

Primăria Deva s-a trezit cu deconturi umflate

Edilul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat că nu va plăti ultimul decont transmis de CEH pentru Mintia. Subvențiile sunt achitate la zi, însă, solicitarea de plată pentru luna februarie este umflată.

Concret, în luna februarie Mintia a dat căldură și apă caldă oamenilor 18 zile din 28. Cu toate astea, CEH a emis un decont cu aproape 3000 de lei mai mare față de luna ianuarie.

„ Nu voi accepta la plată acest decont SCANDALOS până când conducerea CEH nu ne va prezenta explicații detaliate despre modul în care au calculat energia termică livrată devenilor în luna februarie!” , a menționat Florin Oancea.

El spune că o alternativă pentru deveni ar fi centralele de apartament, iar Primăria i-a putea susține pe cei fără venituri sau cu venituri mici.

CJ Hunedoara vrea preluarea Mintiei fără sabotaje

Laurențiu Nistor spune că Mintia poate fi preluată de Consiliul Județean Hunedoara, însă, statul va trebui să facă în așa fel încât să nu se saboteze singur.

Președintele CJ Hunedoara precizează că Agenția de Protecție a Mediului nu vrea să elibereze autorizație de mediu. Amenzile de mediu par cea mai problemă a termocentralei.

„ La acest moment, societățile comerciale pot fi preluate de autoritățile locale cu autorizație completă de mediu” , explică Nistor.

„Zeci de mii de lei merg către Comisia Europeană, nu către statul nostru. Mă voi duce cu plăcere la întâlnirea cu ministrul Energiei, dar am pus niște condiții. Eu nu vreau o sobă de teracotă, ori merge ori nu” , a declarat liderul CJ Hunedoara.

De la profit la greva foamei

Frapant pentru statul român este faptul că în urmă cu patru ani, CEH raporta un profit de 16 milioane de lei.

Potrivit unui raport de activitate, întocmit de directorul de la acea vreme(2017), Michael Melczer  , CEH plătea în premieră, o rată pentru investiţia de la Termocentrala Paroşeni şi achita taxele și impozitele locale.

Nu a întâmpinat probleme cu stocul de cărbune pentru că erau direcționate fonduri în acest sens.

Datoriile CEH sunt în valoare de 1,5 miliarde de euro.

În luna februarie, angajații CEH au amenințat cu greva foamei, pentru a-și primi salariile restante și deconturile pentru transport.

Autoritățile spun că separarea Mintiei de CEH va fi în folosul devenilor, pentru a nu mai rămâne fără căldură și apă caldă.