Update. Surse din anchetă ne-au precizat că au fost identificați   suspecții.  Unul dintre ei a fost reținut  pentru 24 de ore. Printre acuzați se află și un fost candidat la alegerile locale din septembrie 2020, din partea PLUS(devenit  USR PLUS) pentru funcția de primar al comunei Orăștioara de Sus. Se numește Marian Ruiu, pasionat de istorie. Pe rețelele de socializare are mai multe conturi si pagini sub denumirea „Să Redăm Gloria de Altă Dată a Cetăților Geto-Dace Comuna Oraștioara de Sus”. 

El a desenat mai multe rozete, însă, unii dintre anchetatori susțin că sunt și însemne obscene. Pentru acestea, suspectează o altă persoană.

Marian Ruiu nu a putut fi contact pentru un punct de vedere până la publicarea acestei informații. Este cercetat pentru distrugere.

Știre inițială

Anchetatorii din Hunedoara nu pot  furniza foarte multe detalii, fiind o anchetă pe rol, însă, sunt indicii de vandalism. Mai exact, au fost surprinse desene, unele obscene, vizibile, chiar pe poarta cetății. Sesizarea a fost depusă de Consiliul Județean(CJ) Hunedoara. În cursul zilei de vineri, 23 aprilie, a ajuns și la Ministerul Culturii, instituție care nu este străină de pericolul la care este expus monumentul-emblemă din Munții Orăștiei.

Mai exact, oficialii CJ Hunedoara au precizat, pentru evztransilvania.ro, că acest act de vandalism s-a produs din cauza faptului că nu au fost alocate resurse umane suficiente, mai ales pentru pază. Solicitările de suplimentare ale personalului au fost ignorate de Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA). Oficialii acestei instituții au motivat că nu se poate mări schema de personal cu încă 30 de persoane, deoarece posturile noi sunt blocate.

Hunedoara. Vandalism la Cetatea Costești. Ce au găsit anchetatorii

Anchetatorii au fost dezgustați de desenele obscene pe montanții laterali ai porții Cetății Dacice Costești – Blidaru. De altfel, reprezentanții CJ Hunedoara ne-au menționat că acesta nu a fost singurul demers pentru paza monumentelor UNESCO.

La începutul lunii aprilie ac, au revenit cu o solicitare la Ministerul Dezvoltării pentru a suplimenta personalul care administrază patrimoniul UNESCO de pe raza județului Hunedoara cu încă 30 de persoane.

„ Nu am primit răspuns până la acest moment” , a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

Ce face statul pentru salvarea monumentelor UNESCO

În timp ce alte state simplifică proceduri pentru ca monumentele emblemă să fie incluse în patrimoniul UNESCO, instituțiile din România încă plimbă hârtii. Efectul este, evident, negativ. Pierde bani pentru restaurarea acestora și turiști. Totul, în pofida  resurselor naturale pe care le poate exploata și proteja în același timp.

Consiliul Județean Hunedoara a demarat procedura de identificare a proprietarii terenurilor din zona cetăților dacice. Laurențiu Nistor a explicat că au fost parcurși deja pașii pentru atestarea construcțiilor în patrimoniul județului și este întocmită fișa monumentelor.

Cetatea Dacică Costești – Cetățuie este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei. A fost construită în secolul I î.Hr, pentru a proteja împotriva cuceririi romane.

Până la publicarea acestei informații, reprezentanții MLPDA nu au putut fi contactați pentru precizări.