Este vorba despre o investiție de  de 245 000 de euro, reprezentând  construit în județul Harghita, localitatea Borsec. Președintele executiv al Fundației Studium Prospero este secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Levente Vass, fost deputat UDMR.

Imobilul a fost inaugurat de curând, cu mare fast. Levente Vaas spune că este un bun prilej pentru ca medicii să rămână în această comunitate. Totul a fost descris în limba maghiară, fiind nevoiți să traducem în limba română postarea de pe Facebook.

De ce este investiția suspectă. Argumentele sunt în Constituție și în Dreptul internațional

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a precizat oficialilor Ungariei care sunt criteriile după care poate aloca bani pentru minoritatea maghiară din Transilvania. Au făcut referire la Constituția României și la normele internaționale. Un stat nu poate încălca suveranitatea altei țări prin finanțări preferianțiale.

„ Ministerul Afacerilor Externe a subliniat constant în dialogul cu partea ungară pe acest subiect că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat. Conform standardelor acceptate la nivel internațional, reflectate și în Raportul Comisiei de la Veneția privind tratamentul acordat de un stat minorității sale înrudite de pe teritoriul altui stat, adoptat cu ocazia celei de a 48-a reuniuni plenare a Comisiei de la Veneția” (19-20 octombrie 2001), explică oficialii MAE.

Într-un alt proiect de finanțare a fermierilor maghiari din Transilvania, au fost suspendate cererile de finanțare până la stabilirea unui acord bilateral. Prin urmare, statul maghiar a derulat investitia prin Fundația Studium Prospero fără acordul Ministerul Afacerilor Externe.

Cine este Levente Vaas, cu „salar’ ” de la Ministerul Sănătății

Potrivit ultimei declarații de avere afișată de Levente Vaas, a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în martie 2021. La rubrica venituri a completat că primește salar(n.r corect se scrie și se citește salariu). Este menționată chiar și bursa de studiu tot de la Budapesta pentru copil. Nu sunt menționate veniturile din calitatea de președinte  executiv al fundației menționate.

Vaas nu a putut fi contactat până la postarea acestei informații.