Oamenii au avertizat  că termocentrala se va opri din lipsa cărbunelui. Autoritățile n-au dat doi bani pe cuvintele lor, iar în prezent mii de apartamente au rămas fără căldură. Copiii s-au întors la școala on-line, ca să nu înghețe în bănci.

Disperarea angajaților a atins cote maxime. Sunt dispuși să intre în greva foamei.

Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre ei, care fac naveta, au rămas fără bani pentru transport.

Jaful de la Termocentrala Mintia, la DIICOT. De 10 luni fără bani de transport

Deconturile au întârziat, la fel ca și salariile.

Mâine dimineață nu mai am cu ce să vin. Vin de la 37 de kilometri, dar sunt colegi care vin și de la 57 kilometri depărtare. De 10 luni, din martie 2020, nu ni s-a mai decontat transportul conform contractului individual de muncă, respectiv cel colectiv de muncă” , a precizat pentru EvZ Transilvania, Marcel Banu, angajat la Termocentrala Mintia.

Rețineri din salariu fără virament la creditor. Angajații fac plângeri penale

O altă situație pe care angajații de la Mintia o reclamă este reținerea din salariu a datoriilor, conform angajamentelor scrise, dar care nu au ajuns în conturile creditorilor. Oamenii sunt uluiți și spun că vor formula plângeri penale.

„ Reținerea s -a făcut pe statul de plată la om, dar nu a ajuns la destinatar, la beneficiar. Sunt colegi care au de plătit pensii alimentare” .

Răspunsul de la CAR Termocentrala Mintia confirmă că banii au fost reținuți din salarii, dar angajaților nu li se explică de ce nu au fost virați unde au datorii.

Începând din luna februarie, plățile se vor face la casieria CAR sau la conturile bancare menționate.

Am înțeles că acest lucru îmbracă formă penală și vom face plângere. Anunțul CAR confirmă că au fost opriți banii, dar nu știm unde s-au dus”,  ne spun angajații Mintia.

Când vor fi plătite salariile angajaților de la Mintia. Precizările Prefecturii

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, susține că mingea e la Guvern. Dar, el este reprezentantul Guvernului în terioriu.

Salariile restante ale angajaților din tot CEH Hunedoara , din care face parte și Termocentrala Mintia, ar urma să fie achitate pe 26 februarie.

Se așteaptă o Ordonanță pentru ca Guvernul să aloce din fondurile de rezervă de la Ministerul Muncii. Banii vor ajunge prin intermediul Agenției Județene de Ocuparea a Forței de Muncă Hunedoara.

„Se vor face plățile prin AJOFM Hunedoara pentru toți angajații CEH. Alimentarea cardurilor de salarii se va face o singură dată/pentru cei care au un venit/lunar de până la 3200lei. Pentru cei care au venituri de peste 3200/lună cardurile se vor alimenta de două  ori (o parte de la AJOFM,și o parte de la CEH)”, transmite oficialul județului Hunedoara.

Jaful de la Termocentrala Mintia, la DIICOT și SRI

Faptul că unul dintre cei mai mari angajatori ai județului Hunedoara , controlat de stat, a ajuns să nu mai aibă bani nici măcar pentru cărbune, reflectă lipsa de interes a autorităților față de economia națională.

Angajații au făcut zeci de informări la DIICOT, SRI, despre proasta administrare care a adus falimentul.

Revolta vine din faptul că Mintia e la un pas de distrugere totală, prin tăierea unor benzi, apoi prin valorificarea fierului vechi în mod necorespunzător.

Conducerea CEH Hunedoara nu a putut fi contactată până la acest moment, însă, oficialii Ministerului Muncii se limitează în a răspunde că au găsit soluția după zeci de ani de datorii. În trei luni, se va înființa  Complexul Energetic Valea Jiului, care se va desprinde de Termocentrala Mintia. Divizarea ar ușura datoriile, iar Termocentra Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Județean Hunedoara.

Dezastrul de la CEH

Ministerul Economiei, acționarul unic al Complexului Energetic Hunedoara(CEH), a gafat în administrarea celei mai mari afaceri din județ.

Astfel, datoriile uriașe către creditori a îngropat capacitatea de plată, iar compania Remarul din Cluj a cerut falimentul CEH, pentru a-și recupera banii.

Suma pe care o are de recuperat de la CEH este 42 000 de lei.

Totodată, lipsa de implicare a autorităților poate duce CEH în fața judecătorilor de la Strasbourg, pentru nerespectarea protecției mediului.