Inclusiv EvZ Transilvania a solicitat date publice în legătură cu pacienții  internați cu  Covid . Deși au cerut 30 de zile pentru identificarea informației, oficialii Ministerului Sănătății au ocolit cu grație unele răspunsuri.

Concret, nu au furnizat date despre bolnavii infectați cu Covid în spitalele non-Covid și nici cum au ajuns unele persoane să se vaccineze în primele etape, fără să li se cuvină acest lucru.

Cu toate acestea, dreptul la informația de interes public este garantat. Prin urmare, niciun ministru nu se poate opune acestuia. Realitatea din spatele cifrelor nu poate fi negată.

Pacienții, în mizerie și hrăniți cu 4 lei. Situație extremă la spitalele de psihiatrie

Din păcate, pandemia de Covid nu este singura problemă a sistemului medical din România.

Aceasta arată situația extremă din spitale și nepăsarea autorităților.

Într-o adresă remisă EvZ Transilvania, Ministerul Sănătății recunoaște dezastrul din unele unități medicale.

Situație extremă la spitalele de psihiatrie

Inspectorii de sănătate publică nu au mai făcut controale la spitalele de psihiatrie din 2019. Atunci s-au deplasat, pentru că un pacient de la spitalul Săpoca a atacat mai mulți bolnavi. Totul s-a soldat cu 7 morți și 9 răniți.

Scena s-a repetat în februarie 2021, la spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Ștei, județul Bihor.

Un pacient a înjunghiat o asistentă medicală. Din fericire, a supraviețuit, însă, s-a instaurat teama. Nimeni nu știe, când scena se va repeta și ce final va avea.

11 medici la 352 de bolnavi. 4 lei pentru masa unui pacient

Managerul acestei unități medicale, dr. Carmen Ghilea, a menționat pentru EvZ Transilvania, că la acest moment sunt internați 352 de pacienți, iar spitalul a fost construit să fie tratate doar 252 de persoane.

Asta înseamnă că spitalul este supraglomerat. Sursa citată spune că în fiecare salon sunt minimum patru pacienți, maximum 10.

Val de amenzi, 3 lei pentru o masă, pacienți în mizerie

Situația de la spitalul din Ștei nu este, însă, unică. Ministerul Sănătății recunoaște că a dat amenzi spitalelor de psihiatrie în valoare de 143 900 de lei, pentru deficiențele de la control.

Printre cele mai frecvente nereguli se numără: lipsa de spațiu între paturi, mizeria evidentă din saloane, pacienți lăsați fără obiecte de igienă personală: săpun, șampon, lenjerii și alte lucruri indispensabile celor care, uneori, rămân internați pe viață la psihiatrie.

În județele Bihor, Ilfov, Timiș sunt cele mai mari probleme, menționează oficialii Ministerului Sănătății.

Află ultima gafă a ministrului Vlad Voiculescu

Cu toate acestea, valoarea amenzilor nu are niciun efect. Statul alocă 4 lei pentru masa unui pacient de la psihiatrie. Asta înseamnă 12 lei pe zi, pentru toate cele trei mese ale unui bolnav de la psihiatrie. 12 lei este suma minimă pe care o poți aloca, în mod normal, pentru o masă.

Obsesia construirii de noi spitale. Trei lei pentru masa unui pacient de la hemodializă

Recent, premierul Cîțu a declarat că Guvernul vrea construirea de noi spitale cu fonduri europene, până în 2026. Declarația ar fi onorabilă, dacă statul ar arăta că poate aloca o sumă rezonabilă celui mai important portofoliu. Anul acesta, în valul al treilea al pandemiei de Covid, Sănătatea a primit de la buget suma de 17, 4 miliarde de lei. Mai puțin decât anul trecut cu aproximativ 11%.

Trei lei pentru masa unui pacient de la hemodializă

Din datele transmise de Ministerul Sănătății, rezultă că sumele pentru hrana pacineților din spitale sunt  derizorii. Celor de la de la hemodializă li se acordă suma infimă de 9 lei. Mai exact, pentru o masă, reprezentanții unui spital trebuie să gândească un meniu de trei lei.

Cea mai mare sumă alocată de stat este pentru masa pacienților de la geriatrie: 19, 4 lei. Aproape 7 lei pentru masa unui vârtsnic internat.

 Situația de la spitalul din Reșita a făcut înconjurul țării

Imaginile cu pacienții dezbrăcați, pe jos, ținuți în mizerie și fără tratament de la Spitalul din Reșița, au făcut înconjurul țării.

Unitatea medicală se lăuda în comunicatele de presă se lăuda cu fonduri pentru lupta cu virusul Covid.

În luna august 2020, managerul Waldemar Murgu anunța investiții de peste un milion de euro.

„ Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa continuă lupta cu noul coronavirus cu investiţii de peste 1 milion de euro! Cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi a unor ONG-uri a fost achiziţionată aparatură de ultimă generaţie, vitală pentru secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. După cele 6 ventilatoare pentru ATI primite de unitatea medicală alte 10 urmează să ajungă de la Ministerul Sănătăţii. Este cea mai mare investiţie efectuată în istoria spitalului” explica managerul Waldemar Murgu.

Citiți aici cum ard spitalele din țară 

Din păcate, fondurile europene nu au fost folosite pentru a cumpăra măcar o nouă lenjerie de pat bolnavilor.

Disperarea oamenilor a ajuns la cote maxime. Tragedia de la spitalele din Piatra-Neamț, Matei Balș, i-a făcut să le fie teamă de interna. În mai multe județe din țară, s-au depus plângeri, fie pentru tratament, fie pentru raportarea târzie a deceselor.