Se fac cercetări pentru infracțiunea de distrugere. Organizatorii Marșului  Trianon au făcut mărturii incendiare.

Filmul evenimentelor din Sfântu Gheorghe

La data de 3 iunie ac, s-a cerut blocarea Marșului  Trianon de către Asociația Maghiară a Transilvaniei. Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, nu cedează și avizează Marșul Trianonului.

Vineri, 4 iunie, ora 18.00, se desfășoară evenimentul menit să marcheze 101 de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care Transilvania e recunoscută internațional parte a României, nu a Ungariei. Peste 200 de manifestanți din ambele comunități, în costume populare purtând steagurile țării pe care le reprezintă pornesc din fața statuii Mihai Viteazul spre centrul orașului, cu atitudine de sărbătoare.

Sâmbătă, 5 iunie, după-amiază, Mihai Tîrnoveanu sesisează distrugerea statuii Mihai Viteazul. Poliția se deplasează la fața locului și face cercetări. Tensiunile dintre români și maghiari ating cote maxime, inclusiv pe rețelele de socializare.

Ce a făcut Consiliul Național Secuiesc înaintea Marșului

Reprezentanții Consiliului Național Secuiesc au mers și ei în centrul orașului Sfântu Gheorghe, dar  cu steaguri îndoliate.

Noi le -am zis să lase frustrările, Trianonul nu a fost un cadou dat românilor, ci voința poporului, a declarat Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, organizator al Marșului și persoana care a semnalat profanarea statuii Mihai Viteazul.

Primarul Arpad recunoaște: E clar o provocare!

Edilul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că este o provocare și face apel la calm și respect între cele două comunități, inclusiv pe rețelele de socializare.

Citește și Urmările Tratatului de la Pace de la Trianon

Este clar pentru mine că aceasta este o provocare grosolană și este cu adevărat descurajator faptul că, după 101 ani, vocile extremiste încă domină aniversarea Trianonului. Condamn orice gest care amenință buna conviețuire a celor două comunități. Noi, cei din Sfântu Gheorghe, nu am salutat defilarea extremiștilor români de ieri din orașul nostru, dar cu răbdare civilizată am întors capul. De asemenea, consider că vopsirea soclului grupului statuar este o provocare și am încredere că autorul va fi identificat foarte curând. Între timp, fac apel la calm și reținere, chiar și aici, pe rețelele de socializare.