Este uluitor cum autoritățile române asistă în mod pasiv la acest plan de investiții pe care Ministerul Afacerilor Externe(MAE)l-a catalogat deja ilegal, într-o comunicare transmisă evz.ro de Transilvania.

Cum acționează statul maghiar

Prin compania  Manevi Zrt , deținută în totalitate de statul ungar, au mai fost cumpărate două mari imobile din Transilvania, nu doar Castelul Wesselényi . Este vorba despre clădirea care a găzduit Primăria Carei până în 2014 și fostul hotel Pannonia din centrul oraşului Satu Mare . Manevi Zrt face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată total de Guvernul de la Budapesta.

Ce s-a întâmplat în cazul Castelului Wesselényi

Oficialii județului Sălaj ne-au detaliat achiziția. Proprietarul monumentului istoric, Andrei Ianicicău, a încheiat un antecontract de vânzare -cumăpărare cu firma de consultanță Micro Vision Consult SRL, fără să țină cont de dreptul de achiziție pe care îl au autoritățile publice.

Citește și: Exclusiv. Ungaria a încălcat legile României 

CJ Sălaj a făcut rectificare bugetară, pentru a putea achiziționa Castelul Castelul Wesselényi  din Jibou, se arată în documentul transmis evz.ro de Transilvania.

Ulterior, compania Micro Vision a revândut ansamblul firmei Manevi Zrt. Această companie este deținută în totalitate de statul maghiar.

Ministerul Culturii a vrut să-l cumpere, apoi a renunțat

Într-un document remis evz.ro de  Transilvania, Ministerul Culturii spune că a renunțat la dreptul de achiziționa Castelul Wesselényi din Jibou, l-a transferat către autoritățile locale, aceasta fiind dorința Consiliului Județean Sălaj. Legea oferă întâietate Ministerului Culturii în cazul monumentelor istorice.

Oficialii CJ Sălaj spun că totul s-a făcut în paralel cu exercitarea intenției instituției de a cumpăra Castelul Wesselényi. Cu alte cuvinte, actele și banii erau pregătiți, dar moștenitorul nu a ținut cont de legea în vigoare.

Prin urmare, CJ Sălaj s-a adresat instanței pentru anularea celor două contracte, încheiate cu încălcarea flagrantă a legii, ne-au precizat reprezentanții acestei instituții. Procesu ar putea dura ani de zile.