Este vorba despre Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului-sub egida Kós Károly. Prin acesta, Guvernul de la Budapesta alocă zeci de milioane de euro pentru agricultorii maghiari din județele Transilvaniei. De derularea proiectului se ocupă Fundația Pro Economica,  înființată în 2017, cu intenția de a utiliza ajutoarele de stat acordate de Guvernul Ungariei, din bani europeni, pentru fermierii locali din Transilvania.

Derularea Programului s-a făcut fără acordul României

MAE ne-a precizat că nu a existat un acord din partea României pentru derularea proiectului și a expus și din ce motive se încalcă legislația internațională.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat constant în dialogul cu partea ungară pe acest subiect că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat. Conform standardelor acceptate la nivel internațional, reflectate și în Raportul Comisiei de la Veneția privind tratamentul acordat de un stat minorității sale înrudite de pe teritoriul altui stat, adoptat cu ocazia celei de a 48-a reuniuni plenare a Comisiei de la Veneția” (19-20 octombrie 2001), explică oficialii MAE.

Planurile ascunse ale maghiarilor. Peste 300 de milioane de euro în Ținutul Secuiesc

Deși au fost informați pe ce criterii pot investi pe teritoriul României, maghiarii nu au ținut cont de nicio prevedere legală internațională. Ungaria a alocat 57 de milioane de euro pentru fermierii din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Planul maghiar, așa cum au fost transmise anul trecut, este de a aloca peste 300 de milioane de euro în Ținutul Secuiesc.

În paralel cu această măsură, unele bănci din Ungaria acordă împrumuturi rapide celor care vor să cumpere terenuri agricole în Transilvania.

Finanțarea este alocată în forinți, apoi schimbată în lei la data plății.

Ce a cerut România pentru derularea proiectului

Statul român, prin MAE, a solicitat Ungariei implicarea autorităților române în alocarea fondurilor și monitorizarea cheltuirii acestora. Totodată, caracterul transparent și nediscriminatoriu al alocărilor financiare, inclusiv sub aspectul includerii întregului teritoriu al România în sfera de aplicare teritorială a finanțărilor, respectarea strictă a legislației române și a dreptului UE.

Citește și Investiția care pune pe jar Transilvania

Până la intrarea în vigoare a unui astfel de acord, nu există consimțământul României pentru derularea programului, ne-au precizat oficialii MAE.

Denumire strategică. Kós Károly, promotor al transilvanismului

Cinic sau nu, pentru cei care vor să cunoască mai mult decât informațiile de pe Wikipedia, Kós Károly a fost un arhitect maghiar din Timișoara, neamț după tată, dar nu era un adept al conviețuirii armonioase cu majoritatea românească, ci un promotor „transilvanismului”.

Transilvanismul este ideologia prin care nu se acceptă sub nicio formă unirea  Transilvaniei cu România.

Pe 4 iunie se împlinesc 101 ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri(Tratatul de la Trianon). Prin urmare, este un prilej bun pentru cele două state să revizuiască acordurile bilaterale.

Depunerea cererilor de finanțare este suspendată

A fost imposibilă o discuție cu reprezentanții Fundației Pro Economica. La numărul afișat nu răspunde nimeni. Din mesajul postat pe pagina oficială de Facebook reiese că depunerea cererilor de finanțare este suspendată.

„Despre data publicării unor noi apeluri de proiecte vă pot spune doar ceea ce au afirmat politicienii cu ocazia întâlnirii miniștrilor afacerilor externe din data de 28 aprilie, la Gyula: guvernele celor două țări caută o rezolvare pentru a include aceste programe într-un cadru, care să fie acceptabil pentru partea română. De îndată ce se ajunge la un acord oficial, Fundația Pro Economica este gata să pornească acest program, așa cum a promis. Pregătirile prealabile au fost făcute, așteptăm doar acordul pe plan politic. Celor interesați le cerem răbdare, și să se informeze doar de la Fundație”, au scris reprezentanții Pro Economica.