Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, nu a răspuns într-o adresă transmisă evztransilvania.ro, care sunt motivele concrete schimbării din funcție ale managerilor spitalelor aflate în subordinea acestei instituții. După 30 de zile,  enumeră un articol de lege pe care oricine îl poate citi pe internet.

Este vorba despre mai mulți manageri ale spitalelor din țară, printre care cei de la spitalul de Psihiatrie Ștei și din Cluj.

Petru Șuscu, manager la Spitalul de Urgență din Cluj, a fost primul manager demis de Vlad Voiculescu.

El a precizat că a primit raportul de evaluare, abia după ce a primit decizia de demitere.

La fel s-a întâmplat și în cazul lui Ciprian Luca, fostul manager al spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei.

Ambii au reclamat presiuni politice. Ciprian Luca a declarat, pentru evztransilvania.ro, că știa că va schimbat din funcție. I s-a reproșat, la un moment dat, funcția de fost parlamentar PSD.

Însă, ceea ce este intrigant pentru Ciprian Luca este faptul că nu mai face politică de ani de zile.

Vlad Voiculescu nu justifică numirile managerilor de spital

În răspunsul oferit evztransilvania.ro, oficialii Ministerului Sănătății au dat copy paste unui text de lege care prevede când încetează contractul de management. Nu au explicat care dintre prevederi nu au fost respectate de managerii schimbați, așa cum li s-a solicitat.

Ministrului Vlad Voiculescu i s-a cerut transparență în comunicarea publică, chiar de către premierul Cîțu. O transparență nu formală, de dragul like-urilor pe Facebook, ci una care să aducă limpezime în sistemul medical.

Deciziile pe care Ministerul Sănătății le ia, inclusiv în numirea unui manager de spital, afectează toată țara. De altfel, în contextul pandemiei, au ieșit la suprafată probleme de neimaginat din spitale. De la verificarea instalalațiilor electrice, până la norma de hrană alocată unui pacient.

Numirile preferențiale. Efectul bumerangului

Vlad Voiculescu are parte, la acest moment de efectul bumerangului. Este acuzat de numiri preferențiale, însă, oamenii din Minister au început să plece.

Se înregistrează demisii în lanț. Ultima este a expertului în sănătate Răzvan Cherecheș.

„Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste).

Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor” , a precizat imediat după demisie.