În cursul anului precedent, Panfora a achiziţionat numeroase suprafeţe de teren cu scopul de a instala sondele de exploatare specifice. Achiziţia respectivă a fost intermediată de către avocatul Mihai Paşca, cel care a fost, din partea PNL, ales consilier local în Arad.

Astfel, casa de avocatură pe care o reprezintă consilierul a semnat un contract cu Panfora, în baza căruia avocatul şi-a cumpărat cinci hectare de teren în Curtici şi Dorobanţi pentru suma de 15.000 de euro/hectar. Totodată, în ziua cumpărării terenurilor, avocatul a transferat hectarele respective companiei petroliere maghiare.

Ulterior, Panfora a iniţiat în baza actului de proprietate procedurile necesare pentru demararea primei sonde care urmează să apară la Dorobanţi.

O dezbatere publică

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia MediuluiArad, aceasta le-ar fi adus la cunoştinţă reprezentanţilor de la Panfora că este nevoită să afişeze anunţul referitor la organizarea unei dezbateri publice, la Primăria Dorobanţi şi într-un ziar de circulaţie judeţeană. Luând cunoştinţă de acestea, compania a afişat anunţul cerut la primăria Dorobanţi, însă în loc să îl posteze şi într-un ziaz judeţean, aceasta a ales să îl publice în Jurnalul Naţional.
“SC Panfora Oil & Gas SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul <Sonda de explorare 1E-Dorobanţi> propus a fi realizat în comuna Dorobanţi, FN, extravilan (CF nr. 302267), judeţul Arad. Tipul deciziei posibile luate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. (….) Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la Primăria comunei Dorobanţi în data de 17.02.2021, începând cu ora 13:00”, se arată în anunţul publicat de către Panfora în Jurnalul Naţional.

Se aşteatpă încă trei sonde

În afara acestei prime sonde urmează să mai apară încă trei pe terenurile achiziţionate în zona Curticiului.

„Programul de explorare constă în efectuarea de măsurători 3D geofizice de suprafaţă şi, într-o etapă ulterioară, în forarea a maximum patru sonde, în căutarea de hidrocarburi convenţionale, petrol şi gaze naturale, în formaţiuni de roci convenţionale. Ne-am ajustat planurile de explorare pentru a minimiza impactul asupra culturilor: vom fora sonde doar pe micile parcele de teren achiziţionate de Panfora”.

Totodată, aceştia susţin că „Panfora nu are niciun fel de activităţi legate de gaze de şist şi nu va folosi explozibili sau fracturarea hidraulică”.