Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP), Hotărârea Guvernului referitoare la demararea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum de legătură Autostrada A1 Arad – Timișoara – DN 69”, a fost recent publicată în Monitorul Oficial.

Lucrările aferente drumului de față au termen de finalizare de 18 luni. Acesta cuprinde o porțiune care se întinde pe 10 kilometri și urmează să fie amenajate două poduri, trei noduri  rutiere și șase pasaje. În ceea ce privește exproprierea, aceasta include nu mai puțin de 270 de terenuri.

„Se aprobă declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Drum de legătură Autostrada A1 Arad-Timișoara-DN 69, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităților Timișoara, Sânandrei, Giarmata și Pișchia din județul Timiș, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.

Se aprobă lista cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii, situate pe raza localităților Timișoara, Sânandrei, Giarmata și Pișchia din județul Timiș, proprietarii sau deținătorii acestora, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor, prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre”, se arată în Hotărârea 1128 30/12/2020.

Despăgubiri de 8.459.000 de lei

Pentru despăgubirea imobilelor de proprietate privată situate pe respectivul teren, potrivit expropriatorului, sumele individuale se ridică la cifra totală de 8.459.000 de lei, fiind alocate de către bugetul de stat.

Astfel, în termen de 30 de zile de la solicitare, banii vor fi virați într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,

Totodată, la DRDP Timișoara, procedura de achiziții publice cu privire la serviciile de cadastru în vederea întocmirii documentației de dezmembrare a terenurilor supuse exproprierii, se află, de asemenea, în derulare în paralel cu Hotărârea anterior menționată.

„După Hotărârea de Guvern, se va emite decizia de expropriere, care este cu titlu executoriu. Practic, va fi momentul în care terenurile vor trece în proprietatea statului. Vom semna în curând și contractul pentru serviciile de cadastrare”, a menționat directorul regional DRDP Timișoara, Horațiu Simion.

Pentru realizarea proiectării și execuției celor 10,25 km de drum nou de legătură cu autostrada A1, nu a fost înregistrată decât o singură ofertă analizată de către CNAIR.