Aceasta va fi, de fapt, un grup de publicații care au acceptat oferta companiei Facebook . Vor difuza știri de interes general.

Proiectul a fost conceput pentru a scăpa de eticheta: manipulare, dezinformare.

Facebook News, un spaţiu dedicat conţinutului jurnalistic, va porni în mai 2021 în Germania” , au transmis oficialii Facebook.

De altfel, platforma a devenit funcțională pentru prima dată în SUA, apoi din ianuarie și în Marea Britanie.

Cei mai mulți dintre editori au acceptat oferta Facebook, Sunt de acord să fie plătiți pentru știrile pe care îl difuzează.

În ceea ce privește ziarele din Germania care s-au alăturat proiectului, au răspuns provocării cele mai populare, cu excepția celui mai cunoscut tabloid, Bild.

Facebook News, un spaţiu dedicat conţinutului jurnalistic, va porni în mai 2021 în Germania” ,  au spus reprezentanții publicației , citați de AFP.

Facebook dă lovitura. De la like and share, la jurnalism de calitate

Decizia Facebook nu este chiar o noutate în rândul editorilor, câtă vreme cei mai mulți dintre aceștia au solicitat să fie plătiți pentru ceea ce distribuie. Dreptul de autor permite ca o creație să fie remunerată, este opinia majorității.

Pe de altă parte, Facebook susține că a venit timpul să se promoveze jurnalismul de calitate.

Cu Facebook News, dorim să sprijinim editorii și echipele editoriale din Germania pentru a ajunge la oameni noi.  Vom plăti editorilor și mass-media, dincolo de ceea ce postează pe platformă, oferindu-le mai multe oportunități de a transforma traficul în venituri din publicitate și abonamente, au transmis reprezentanții Facebok, prin intermediul unui comunicat.

Totodată, măsura va ajuta editorii de presă care nu au suficiente fonduri pentru investi în activitatea lor.

O directiva a Uniunii Europene din 2019 impune giganților tech să îi plătească pe editorii de presă. Se invocă dreptul de autor care, este superior accesului liber la informație. De altfel, piața media a suferit modificări importante în ultima perioadă. Dacă în țările unde democrația nu există sau nu este consolidată, au fost adoptate legi împotriva extinderii Facebook, altele abia așteaptă să intre sub finanțarea acestei rețele.