Conform unui comunicat remis de IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate 28 de percheziţii în Braşov, Craiova, Ploieşti şi Alba, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind constituirea unui grup infracţional organizat, falsificare de bancnote, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori şi trafic de droguri de risc şi de mare risc.

„În fapt, în cursul lunii iulie 2020, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în judeţul Braşov, s-ar fi constituit o grupare infracţională organizată, ai căror membri ar fi implicaţi în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri. În urma colaborării cu Europol, s-a stabilit că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene”, se precizează în comunicat.

Din investigații a reieșit faptul că gruparea a vrut să falsifice și bancnotele de 100 de lei emise România. Membrii grupării au avut mai multe încercări în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Și, ca să-și diversifice activitatea, s-au implicat în trafic de droguri de risc și de mare risc. Gruparea a oferit și vândut  cannabis și cocaină mai multor persoane.

 

În această perioadă gruparea a vrut să pună în circulație 50.000 de euro, în bancnote de 50 de euro falsificate.

În urma percheziţiilor a fost identificată aparatură folosită în activităţile de falsificare -imprimante, scanere, calculatoare și cerneluri speciale. Tot acolo s-au găsit documente de identitate ce par a fi contrafăcute și suma de 445.770 de euro. Sunt bancnote de diferite valori care par a fi falsificate. Au mai fost ridicate droguri, aproximativ 1.250 de grame de cannabis și 10 grame de cocaină.  S-au găsit și 11.670 de euro, 800 de dolari şi 42.780 de lei.

21 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov și B.C.C.O. Brașov, în vederea audierii. În urma audierilor vor fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au fost sprijiniți în activități de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, alături de polițiști ai structurilor de combatere a criminalității organizate din Craiova, Ploiești, Alba și București, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.