Ministerul Educației a dat un ordin comun ce preve că, datorită pandemiei de COVID-19, este interzis schimbul de obiecte personale din motive de siguranță sanitară. Altfel spus, anul acesta elevii nu vor putea oferi mărțișoare și flori cu ocazia de 1 și 8 martie.

Sorin Ion, secretarul de stat de la Ministerul Educației, a precizat că trebuie să avem în vedere siguranța elevilor și profesorilor pe timp de pandemie.

„Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul 1 este siguranţa noastră, a tuturor. Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte.

Nu sunt de acord cu oferirea de mărtişoare. Am putea să trecem peste. Din motive de siguranţă? Da, din motive de siguranţă, nu este indicat.” a declarat pentru Europa Libera, Sorin Ion. Secretarul de stat s-a arătat foarte optimist privind vaccinarea profesorilor, ce va diminua infectarea cu noul coronavirus în unitățile de învățământ.

Vânzările de flori, afectate de pandemia de COVID-19

Mai mulți comercianți se plâng de vânzări reduse în această perioadă datorită restricțiilor și regulilor impuse, în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

În luma martie a anului trecut, cea mai mare bursă de flori din lume, din Olanda, s-a prăbușit. Măsurile de prevenire a răspândirii de COVID-19 au afectat, profund, vânzările de flori.

Directorul Royal FloralHolland, Steven van Schilfgaarde, a declarat că ,,situația pieței este dramatică”. Potrivit acestuia, cultivatorii de flori au aruncat milioane de flori într-o perioadă când vânzările ar fi trebuit să ajungă la un nivel maxim.

Chiar dacă prețul florilor a ajuns la jumătate, în speranța că vor reuși să le vândă, vânzările sunt blocate. Oamenilor le este frică, mai ales în această perioadă, să mai cumpere flori și să le dăruiască celor dragi.

Bursa de florin din Olanda se află în Amsterdam și se întinde pe o suprafață de aproape 518.000 de metri pătrați.