Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru, a discutat cu reprezentanţii asociaţiilor Retailerilor Farmaceutici și Producătorilor de Medicamente Generice despre posibilitatea de a ne testa pentru Covid-19 şi chiar şi vaccina, în farmacii.

Conform vicepreședintelui Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gross, aceste propuneri ar reprezenta pentru farmacii o reală şansă de a-şi recâştiga locul avut în trecut

Cristian Roth-Gross: „În România, farmacistul este singurul specialist la care nu îți trebuie programare și pe care nu îl plătești

”Eu cred că, într-o perspectivă medie, se va putea întâmpla acest lucru. Vorbim despre declicul care va face diferența între un farmacist și un vânzător, din păcate balanța se înclină mai mult spre ideea de vânzare decât spre partea sanitară. Atunci, farmaciile ar putea veni cu aceste servicii acreditate, evident, urmarea unor cursuri efectuate, deci nu ne apucăm noi să vaccinăm de mâine, dar ar putea degreva sistemul sanitar, medicii de familie de niște task-uri pe care le putem face noi.

Vaccinarea implică un spațiu septic, existența unei injecții în caz de șoc anafilactic, implică un curs de administrare a unei injecții, a unui vaccin, dar am putea lua tensiunea arterială, am putea urmări un pacient cronic în decursul tratamentului, am putea discuta cu el pentru a vedea unde apar probleme. Mulți pacienți merg la medic, își iau rețeta și mai merg la el după 3 luni.

Pot apărea probleme pe parcurs. Dacă cineva răcește, ia alt medicament, apar incompatibilități între medicamente. În Marea Britanie, farmaciile pot presta 16 servicii, toate în urma susținerii unui examen. Ce mi s-a părut foarte tare: existența farmacistului prescriptor. Pentru afecțiuni ușoare, farmacistul poate să prescrie.

Am vrea și noi să tindem spre ceea ce e în Marea Britanie și ar fi o reașezare a farmacistului pe soclul pe care îl merită, zic eu, și o reașezare a întregii paradigme. Cei din Anglia, aduc un plus sistemului medical.

În Germania, Franța, Austria, Elveția, nu există lanțuri de farmacii, iar în Polonia, s-a pus o barieră în expansiunea lanțurilor, un procent maxim de farmacii pe care le pot deține lanțurile. Lanțurile de farmacii au în spate o firmă de import-export și alta de distribuție, iar majoritatea depozitelor au sediul fiscal în alte țări”, a spus Cristian Roth-Gross la Bistrița Express.

Accent pus greşit

Referitor la lanţurile de farmacii, Cristian Roth-Gross a afirmat faptul că acestea pun un deosebit accent pe vânzări şi prea puţin pe exercitarea profesiei.

”Mie mi-ar plăcea ca farmacia să redevină ce a fost odată. Anul trecut, la Facultatea de Farmacie din Cluj, nu s-au ocupat nici măcar locurile fără taxă, ceea ce înseamnă că, peste 5 ani, nu vom avea farmaciști. E o facultate foarte grea, comparabilă cu Medicina, iar după 5 ani grei să ajungi să lupți pentru target (în farmaciile din lanțuri -n.r.) sau să ajungi să vinzi cu obstinație nu știu ce produs?

Latura profesională e diminuată spre zero și e pusă în valoare știința de a vinde. Poate sună dur, dar eu sper ca, prin serviciul farmaceutic, să se readucă farmacia în locul ei cuvenit. Eu m-aș specializa pe pediatrie fiindcă mulți vin și întrebă cum îi pot administra unui bebeluș un anume medicament.

Se pot găsi nișe, putem veni în ajutorul sistemului medical pe care să-l degrevăm, dar cu niște costuri, probabil prin altfel de contracte cu CJAS. Se pot găsi modalități de recompensare a farmaciștilor”, a spus Roth-Gross.

”Eu trag un semnal de alarmă legat de farmaciști. Cum am avut problema cu medicii care au luat calea Occidentului, exact la fel se poate întâmpla și cu farmaciștii. S-ar putea să plângem după farmaciști peste câțiva ani. E păcat să înveți 5 ani de zile, să faci rezidențiat, să te specializezi și să ajungi să fii plătit după cât vinzi”, a declarat Cristian Roth-Gross.

„Oricât ar fi comuna de mare, 4 farmacii nu au ce face”

Având în vedere faptul că lanţurile au acaparat oraşele, zona rurală a a fost degrevată de criteriul demografic, astfel că, oricând se pot deschide oricâte farmacii.

”Sunt 4-5 farmacii într-o comună chiar și la noi în județ. Oricât ar fi comuna de mare, 4 farmacii nu au ce face, așa încât se încearcă supraviețuirea prin orice mijloace”, a declarat el.

Actualmente, criteriul demografic este aplicat doar la oraş, motiv pentru care în curând, conform afirmaţiilor sale, vor rămâne în picioare doar câteva farmacii independente în madiul rural şi câteva lanţuri la nivelul ţării.

”Acest lucru nu e bine nici pentru populație, nici pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate care va trebui să negocieze cu 2-3 entități”, a spus el.