În cadrul unei emisiuni la Bistriţa Express, farmacistul Cristian Roth-Gross, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, a declarat faptul că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie, însă persoanele nevaccinate ar trebui în mod normal să îşi facă un test rapid pentru a adăta dacă sunt sau nu infectate.

”Eu nu sunt un fan al vaccinării obligatorii. Nu văd potrivită o astfel de măsură fiindcă sunt o fire liberală. Cei care nu s-au vaccinat ar trebui să poată face oricând un test rapid să dovedească faptul că nu sunt infectați”

Cristian Roth-Gross: „(,,,) ne îndreptăm spre o vaccinare anuală”

Având în vedere dificultatea la care ne-a supus ultimul an, farmacistul se declară încântat de faptul că în sfârşit s-a putut vaccina.

”În 4 ianuarie 2021 am făcut vaccinul, am avut o jumătate de oră de amețeală. La rapel, a doua zi am avut reacții, dar nu au fost foarte puternice. Au trecut, sper că sunt imunizat pe o perioadă cât mai lungă de timp și le recomand tuturor să se vaccineze.

Mulți vehiculează că s-ar putea să ne îndreptăm spre o vaccinare anuală. Eu nu sunt un fan al vaccinării obligatorii, pe de altă parte. Nu văd potrivită o astfel de măsură fiindcă sunt o fire liberală. Cei care nu s-au vaccinat ar trebui să poată face oricând un test rapid să dovedească faptul că nu sunt infectați”, a spus el.

Vaccinurile cu ARN mesager, cu adevărat speciale

Farmacistul a ţinut să precizeze că are o încredere deosebită în Agenţia Europeană a Medicamentului, motiv pentru care şi-ar fi administrat orice vaccin autorizat de către aceasta.

”Vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) mi se par ceva deosebit și probabil așa vor arăta toate vaccinurile. Se va găsi un vehicul care să poarte informația genetică, care poate fi schimbată în funcție de ceea ce urmărim.

De aceea, se zice că, dacă virusul va suferi mutații care vor pune problema imunității după imunizare, el se va putea schimba foarte ușor și vom putea face un rapel la rapel ca să zic așa ca să prindă și altă tulpină. Tehnologia ARN mesager mie mi se pare ceva deosebit. Din 2009, o cercetătătoare din Ungaria, partenera Biontech, studiază tehnologia aceasta.

Sper că vaccinul, fie el ARN mesager sau clasic, fie Sputnik să ne ajute să depășim cât mai repede situația aceasta, iar toamna lui 2021 să arate altfel decât cea de anul trecut”, a spus Cristian Roth-Gross.

Măsuri eficiente

Conform spuselor sale, atât vaccinarea cât şi celelalte măsuri implementate în pandemie îşi arată acum efectele.

”În ultimele trei luni, comparativ cu anul trecut, am observat o scădere drastică a vânzărilor de produse pentru răceală și gripă. Faptul că se poartă mască, se păstrează distanța, faptul că nu mai merg copiii la școală a dus la o scădere la jumătate a virozelor. S-au vaccinat mulți și antigripal”.

Paracetamolul, cel mai vândut medicament pe timp de pandemie

În ceea ce priveşte produsele care au înregistrat vânzări ridicate, printre ele se regăseşte şi Paracetamolul.

”În pandemie, Paracetamolul și produsele care conțin Paracetamol, au ocupat locul întâi în preferințele pacienților noștri. E un medicament relativ sigur dacă e administrat în dozele corecte. Doza maximă pentru un adult sănătos este de 4 grame, 8 tablete pe zi. Eu aș recomanda 4 tabete pe zi și o administrare de 5 zile, nu mai mult. De ce trebuie să fim atenți legat de acest medicament?

Pentru că el suferă o metabolizare hepatică, intermediar apare un compus toxic. (…) Administrarea de doze mai mari pe o periodă îndelungată termină acele substanțe care conjucă metabolitul toxic, acesta rămâne liber, atacă celula hepatică și poate duce la insuficiență hepatică. De ce 4 grame la un adult sănătos? Pentru că sunt cazuri când doza trebuie scăzută.

În cazul celor care au afecțiuni hepatice grave nu este recomandat consumul de Paracetamol, cei care au afecțiuni renale, iar cei care consumă mai des alcool vor avea o afectare hepatică mărită și li se recomandă o doză mai mică sau evitarea consumului de Paracetamol”, a spus Cristian Roth-Gross.

Acesta a precizat faptul că produse precum Coldrex sau Fervex conţin şi acestea Paracetamol, motiv pentru care cine alege automedicaţia riscă o manifestare toxică.

”Folosiți Paracematol, este un medicament la îndemână, ieftin, vedeta Covid-19. În martie 2020 eram pe punctul să nu mai găsim nicăieri fiindcă producătorii au fost luați prin suprindere ei făcându-și stocul în funcție de vânzările anterioare, iar atunci au fost de trei-patru ori mai mari vânzările de Paracetamol. O perioadă au fost probleme, dar le-am depășit. Au crescut și prețurile într-o perioadă, dar între timp s-au reglat. Inclusiv măștile sunt la prețul dinainte de pandemie”, a adăugat el.

Ivermectina, un medicament cu utilizare largă

Referitor la Ivermectina, medicament de uz veterinar, farmacistul a menţionat că acesta ”este un medicament valoros” în multe afecțiuni:

”Din câte știu este testată în câteva studii clinice, dar trebuie să treacă un timp până se obțin rezultatele. Eu nu pot recomanda un medicament neautorizat în România. Să fie folosit în prevenție mi se pare destul de periculos și nu aș recomanda așa ceva. În cazul oricărui medicament una este să-l luăm câteva zile sau pe o perioadă de o jumătate de an, cu doze pe care nu le putem cuantifica prea bine”.