Astfel, cineva s-a ținut de farse. Au fost apelați de persoane necunoscute, care se prezentau  oficiali  DNA Brașov.

Parlamentarii și-au dat seama, însă, că este o farsă, pusă la cale cel mai probabil de PSD. Au votat pentru aprobarea acesteia , în forma agraetă de Coaliție. Votul final va fi dat de Senat.

Farse în Parlament. Cine i-a sunat pe liberali

”S-a petrecut un lucru incredibil. Foarte mulți deputațil liberali au fost sunați și anunțați că sunt convocați la DNA Brașov. Era un apel fals.”

Se încerca ieșirea deputaților liberali din sală, a mai reflectat el. ”Votul final al desființării SIIJ nu poate fi abordat astfel”. ”A fost ceva premeditat”, a declarat Ludovic Orban.

Desființarea SIIJ a fost aprobată

Până la urmă, sabotajul liberalilor nu a ținut. Desființarea SIIJ a fost adoptată de Camera Deputaților. S-au înregistrat 174 de voturi pro și 136 contra.

Amendamentul propus de UDMR, prin care Consiliul Superior al Magistraturii(CSM)dă aviz pentru anchetarea judecătorilor și procurorilor i-a pus pe jar magistrați.

Peste 1000 de oameni din Justiție au scris Parlamentului abuzurile crase la care sunt expuși.

Liderii UDMR susțin, însă, că nu e vorba de nicio imunitate, ci totul se raportează la statutul lor.

Deputatul de Cluj, Csoma Botond, spune că decizia de desființare a SIIJ vine tocmai ca DNA să nu mai comită abuzuri asupra magistraților.

„ Trebuie găsită o soluție astfel încât DNA să nu-i trimiță în judecata pe procurori și judecători, deoarece am văzut ce abuzuri au avut loc în trecut. Am văzut la DNA Bihor cum se fabricau dosare judecătorilor care nu erau de acord cu rechizitoriile DNA.

Nu trebuie să oferim nici un spatiu șantajului în lupta anticorupție” , precizează Botond.

Pe de altă parte, magistrații spun că există riscul să se demareze anchete penale, doar în cazul celor care nu sunt pe placul membrilor CSM.

Recent, mai mulți judecători au semnalat decizii controversate care au condus la excluderea din magistratură a mai multo persoane.