CDC a publicat recent date despre efectele adverse după prima doză a vaccinurilor anti-COVD administrate în SUA. Din 13.7 milioane de oameni, 7.000 au raportat efecte adverse, iar 79% dintre acestea erau femei. Doar 61% dintre seruri au fost administrate femeilor, potrivit datelor preluate de la The New York Times.

Marea majoritate a reacțiilor anafilactice după vaccinul anti-COVID au fost la femei.

„Nu sunt deloc surprinsă (…) Diferența de sex a fost întotdeauna o constantă de-a lungul timpului, în istoria vaccinurilor”, a declarat Sabra Klein, imunolog din cadrul instituției medicale Johns Hopkins Bloomberg.

Într-o altă analiză, cercetătorii CDC au descoperit că toate cele 19 persoane care au suferit șoc anafilactic după Moderna erau femei. De asemenea, 44 din 47 de persoane care au intrat în șoc anafilactic după vaccinul Pfizer, erau tot femei.

De patru ori mai multe femei au efecte adverse la vaccinuri

Conform „The New York Times‟, CDC a descoperit, în studii anterioare, că de patru ori mai multe femei au efecte adverse după pandemia de gripă, din 2019. În perioada 1990-2016, femeile au raportat 80% din reacțiile anafilactice la vaccinuri. În general, femeile tind să aibă mai multe reacții adverse la vaccinuri precum cele pentru gripă, hepatita B, rujeolă, oreion și rubeolă.

Oamenii de știință,arată că femeile tind să aibă un sistem imunitar mai puternic, care poate produce mai mulți anticorpi, ca răspuns la vaccin, probabil datorită hormonilor reproducători.

În plus, genele legate de imunitate se află pe cromozomul X, din care femeile au doi, iar bărbații au doar unul. Oamenii de știință cred că asta explică parțial de ce mai multe femei au boli autoimune.

Un alt aspect important este doza de vaccin administrată. Femeile și bărbații absorb substanțele din vaccin în mod diferit. De obicei, femeile au nevoie de o doză mai mică.

Vaccinul împotriva COVID-19 oferă aceeași dozare pentru toată lumea, iar acest lucru poate crea un răspuns imun mai puternic la femei.

Reacțiile adverse la vaccin înseamnă că acesta funcționează și cel mai des aceste reacții sunt ușoare și de scurtă durată, precizează imunologul Sabra Klein.