Surpriza absolută a acestui campionat european o reprezintă echipa Croației care, deși a pornit mai slab în faza grupelor, a reușit în grupa principală să învingă, producând surprize, echipe mult mai bine cotate sau mai experimentate și le-a lăsat în afara semifinalelor precum: Olanda, Germania, România sau Ungaria. Echipa României s-a clasat pe locul 12 la acest campionat după o evoluție mediocră fiind cea mai slabă clasare a echipei de handbal feminin a României.

Norvegia a trebuit să se întrebuițeze serios pentru a învinge Danemarca. Prima repriză a aparținut gazdelor, care au avut un portar excepțional, pe Sandra Toft. Danemarca s-a desprins la patru goluri, cu 12-8, iar la pauză a avut avantaj de 3 goluri, 13-10, speculând la maximum evoluția mai modestă a selecționatei lui Thorir Hergeirsson în atac. În a doua repriză, Norvegia a redevenit acea mașină de handbal, restabilind egalitatea la 15-15, iar după alte câteva minute echilibrate, a preluat definitiv controlul. În minutul 51, campioana din 2016 s-a desprins pentru prima dată la două goluri, 23-21. Norvegia a ajuns la o diferență de cinci goluri în minutul 57, scor 27-22, dar la final s-a muțumit cu 27-24.

Finala mică va avea loc între Croația și Danemarca duminică, 20.12.2020, de la orele 16.30 și va fi transmisă în România de către Digisport 4 fiind importantă pentru stabilirea locurilor 3 și 4 ale acestui campionat european. Ea este deosebit de importantă pentru gazdele acestei ediții care și-au propus o clasare cât mai bună și un loc 3 ( cu medalie de bronz) ar fi mai apreciată.

Finala mare dintre Franța și Norvegia va fi cu adevărat un regal al măiestriei handbalistice europene. Declarațiile înaintea meciului sunt de ambele părți de optimism și de respect pentru adversar în același timp. Ambele echipe recunosc că vor întâlni în finala mare un adversar redutabil.