Discuţiile au vizat finanţări nerambursabile pe care statul elveţian le acordă României şi altor 14 state pentru susţinerea dezvoltării. Elveția dorește reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, cât şi între regiunile de dezvoltare ale statelor beneficiare.

România a beneficiat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, de finanţări nerambursabile totalizând 181 de milioane de franci elveţieni. În municipiul Braşov s-a regăsit în proiectele de modernizare a Colegiului Naţional de Informatică şi a Şcolii Generale nr. 4. Pentru perioada următoare se dorește majorare a fondurilor destinate ţării noastre, până la aproximativ 220 de milioane de franci elveţieni.

„Ministerul de Finanţe va decide ce fonduri vor fi alocate şi ce tipuri de proiecte vor fi finanţate. Fondurile elveţiene sunt complementare finanţărilor europene şi ne dorim să contribuim, prin acestea, la dezvoltarea unor proiecte durabile. Cu fonduri elveţiene au fost implementate două proiecte-pilot, la Cluj-Napoca şi la Suceava, însă am susţinut şi proiecte mici, vocaţionale. De altfel, proiectele vocaţionale s-au născut la Braşov, mai precis la Hărman, unde acum 20 de ani a fost deschisă o şcoală de meserii în domeniul reparării orgilor din biserici. An de an, de pe băncile şcolii ies 2-3 meseriaşi de care cele 1200 de orgi istorice din Transilvania au mare nevoie”, a spus ambasadorul Arthur Mattli.

Cooperare și finanțări nerambursabile pentru Aeroportul Internaţional Braşov

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a prezentat înaltului oaspete proiectul Aeroportului Internaţional Braşov şi a opinat că fondurile elveţiene ar putea să fie utilizate în lucrările care mai sunt de realizat.

„Pentru viitorul exerciţiu financiar, i-am propus domnului ambasador să aibă în vedere proiectul Aeroportului Internaţional Braşov, în vederea obţinerii de finanţări prin mecanismele financiare elveţiene. Noi construim primul aeroport realizat de la zero, din anul 1974 încoace. Este al treilea aeroport ca dimensiuni la nivel naţional, dar va fi cu siguranţă cel mai modern din punctul de vedere al tehnologiilor pe care le implementăm în ceea ce priveşte funcţionalizarea lui. Avem în plan iniţierea unui proiect în colaborare cu Universitatea Transilvania, pe care îl estimăm la 2 milioane de euro, prin care ne propunem să obţinem autonomia totală a aeroportului din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, prin amplasarea de panouri fotovoltaice. Studiile în acest sens vor fi realizate gratuit de un grup de profesori ai Universităţii, iar finanţarea implementării proiectului ar putea fi realizată din fonduri elveţiene”, a menţionat Adrian-Ioan Veştea.

Totodată, preşedintele CJ a adus în discuţie un proiect discutat anul trecut de către autorităţile publice braşovene cu oficiali elveţieni. Este vorba de deschiderea unei școli hoteliere în sistem dual, sub licența Universității Hoteliere din Lausanne (EHL).  Universitatea Hotelieră din Lausanne cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ în  domeniul turistic din lume.

La vizita ambasadorului a fost prezent şi un oficial din cadrul Camerei de Comerţ Elveţia-România. Acesta a menţionat că Braşovul este în atenţia oamenilor de afaceri din Ţara Cantoanelor.

Consiliul Județean este deschis colaborării bilaterale în cât mai multe domenii de activitate, precum şi a transferului de bune practici.