Conform datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul al IV-lea din 2020, Produsul intern brut, respectiv, economia ţării, a cunoscut un trend ascendent de 5.3%. Conform premierului Florin Cîţu, aceasta reprezintă o performanţă „fantastică”, fiind „cea mai rapidă redresare a economiei din istorie.”

„Am avut dreptate. Revenirea economiei in V, o certitudine! În 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu doar 3.9%. Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și am spulberat toate estimările apocaliptice”, a scris primul-ministru pe reţeaua de socializare Facebook.

Performanţă istorică

Conform acestuia, ţara noastră a performat în anul trecut cu 5% mai bine faţă de estimările iniţiale şi în medie cu 2.5% mai bine decât totalitatea estimărilor publicate de către instituţiile internaţionale, Comisia Europeană, agenţiile de rating şi instituţiile financiare.

„Nu ne oprim aici. Anul acesta este anul reformelor și al investițiilor. Corectăm 30 de ani de amânări și de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promis să pun economia pe o traiectorie de creștere economică sustenabilă și să creez un mediu economic în care toți românii au șansa de reuși”, a mai spus premierul Florin Cîțu.

Produsul intern brut comparativ cu trimestrul al treilea din 2019

Potrivit unui comunicat de presă emis în cursul acestei zile de către Institutul Naţional de Statistică, Produsul intern brut în cel de-al patrulea trimestru al anului precedent a fost mai mare cu 5.3% comparativ cu trimestrul al treilea al aceluiaşi an.

În ceea ce priveşte comparaţia cu acelaşi trimestru al anului 2019, Produsul intern brut a scăzut cu 1.5% pe serie brută şi de 1.7% pe seria ajustată sezonier.

De asemenea, conform aceluiaşi comunicat, estimările „semnal” împreună cu cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate din cauza situaţiei create de criza pandemică actuală şi de instituirea stării de urgenţă şi a celei de alertă.