Blocul National Sindical(BNS) este una dintre cele cinci mari confederatii sindicale reprezentative din Romania. Acesta are in componența sa aproximativ 320.000 de membri de sindicat, lucrători din companii private sau din sectorul public. La congresul de joi, 4 martie, delegații au hotărât să răspundă declarațiilor lui Florin Cîțu printr-o scrisoare deschisă. Aceștia îl acuză pe premier de necunoaștere sau ignorare a legislației, de răspândire de minciuni, jigniri și rea credință.

„ Congresul Blocului Național Sindical, reunit statutar astăzi, 04.03.2021, în București, în urma analizei suitei de declarații publice pe care le-ați făcut domnule Prim Ministru Vasile Florin Cîțu la adresa mișcării sindicale din România, constată următoarele:

Ați dat dovadă de o crasă necunoaștere a prevederilor constituționale și legale ce stau la baza exercitării dreptului la liberă asociere a lucrătorilor din România, ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului.

Libertatea de a funcționa în baza statutelor proprii, de a-și alege reprezentanții, de a-și organiza gestiunea și activitatea sau de a a-și formula programe proprii de acțiune sunt drepturi garantate de lege și nici o autoritate publică (așa cum este și cazul dvs Domnule Cîțu) sau patronat nu au voie să intervină în modul în care sunt exercitate aceste drepturi.

Justiția este singura care validează statutele, procedurile și certifică corectitudinea proceselor de alegere a liderilor sindical, în conformitate cu prevederile legale și cele ale statutelor proprii.

Se pare că dumneavoastră domnule Cîțu, la fel ca și alți oameni politici ajunși în funcții înalte în acești 30 de ani, v-ați obișnuit ca o dată ajunși la putere să puneți în funcție de conducere oamenii dvs. Ne confundați cu o instituție publică domnule Cîțu! Avem dreptul să ne alegem liber oamenii care să ne conducă!”

BNS  cere scuze publice pentru „derapajele comunicaționale” pe care le-a avut premierul. Sindicaliștii consideră că le sunt călcate astfel în picioare efectiv drepturile fundamentale ale omului garantate de Constituția României.

„ Intențiile dvs declarate nu încalcă doar legislația națională, pe care de altfel ne-am obișnuit în ultima perioadă să o aplicați doar acolo unde vă convine. Încălcați cu această inițiativă tratate și convenții internaționale ratificate de România. Vom avea grijă ca abordarea dvs împotriva drepturilor sindicale și împotriva principiilor de bază ale Uniunii Europene să fie cunoscute la nivelul tuturor instituțiilor europene și internaționale cu atribuții să sancționeze un astfel de derapaj.

Acum nu mai puteți spune că nu ați știut!”

Textul integral al documentului îl găsiți aici.