Premierul Florin Cîțu a vorbit despre pașaportul COVID ce urmează să fie implementat la nivelul Uniunii Europene de la sfârșitul lunii mai. Șeful Executivului a precizat că are speranța că acest pașaport nu va discrimina cetățenii.

„Detaliile (privind certificatul verde european – n.r.) au fost trimise STS de foarte mult timp. STS se ocupă de implementare şi când o să fie gata… Deocamdată nu a fost aprobat la nivel european, sunt doar nişte informaţii pe care le avem despre modul în care să îl construim, dar, aşa cum am spus de fiecare dată, sperăm că o astfel de măsură nu va crea, nu va discrimina cetăţenii şi, din punctul nostru de vedere, este doar, aşa cum spunea şi domnul preşedinte al României, pentru elemente medicale.

Deci, dacă sunt probleme medicale, să poţi să circuli cu acest certificat verde, dar în momentul în care toată Europa o să fie vaccinată şi în România majoritatea va fi vaccinată nu o să mai fie nevoie de acest certificat”, a afirmat premierul Cîțu după şedinţa de Guvern de astăzi, relatează Agerpres.

Cîțu speră ca certificatul să nu producă discriminări

Comisia Europeană a precizat că pașaportul COVID sau certificatul verde va demara la începutul lunii iunie. Oficialii europeni au avut de gând să-l lanseze la jumătatea lunii mai, dar după mai multe discuții purtate la CE s-a decis o amânarea lansării pentru luna iunie.

Europarlamentarul Didier Reynders susține că fiecare stat membru a Uniunii Europene are dreptul de refuza acest certificat. Certificatul reprezintă o soluție pentru salvarea turismului, după un an în care granițele au fost închise.

Persoanele care dețin un astfel de certificat vor putea dovedi că au fost vaccinați împotriva COVID-19, testați negativ sau că au fost imunizați în urma infectării de care s-au vindecat.

Conform Comisiei Europene, certificatul verde va avea un cod QR ce conține data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.