Premierul Florin Cîțu a precizat că o să fie pentru prima dată când un astfel de proiect va trece ,,curat” prin Senat și Camera Deputaților.

„Nu, nu am emoţii, aţi văzut cum a decurs dezbaterea şi în comisii. Cred că o să fie prima dată când un buget o să treacă curat prin Parlamentul României”, a afirmat Cîţu, la evenimentul „Digitalizarea României, prioritate ZERO”, organizat de DC News Media Group.

Prim-ministrul a mai precizat că bugetul pentru anul 2021 nu aduce reduceri și tăieri și că este optimist privind votul din Parlament.

„În primul rând, acest cuvânt austeritate, de fapt, înseamnă reduceri, tăier.  Eu vă provoc să găsiţi în acest buget aceste reduceri şi aceste tăieri. (…) Bugetul are o creştere a cheltuielilor totală de 5% aproape. Mergem la 444,9 miliarde de lei, cheltuielile cresc, nu putem să vorbim de austeritate. Dacă ne uităm la investiţii, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde lei. Nici vorbă de austeritate”, a mai precizat Cîțu.

Creșteri la cheltuielile de personal

Florin Cîțu a afirmat că bugetul 2021 vine cu o serie de creșteri la asistență socială, pensii și alocații.

,,Ne uităm la cheltuielile de personal şi acolo există o creştere. Ne uităm şi la cheltuielile cu asistenţă socială, pensii, alocaţii, etc., creşterea este de aproape 10,2 miliarde de lei. Deci, nu găsesc un domeniu unde să fie tăieri, de aceea nu înţeleg această legătura cu austeritatea, în afară de discursul politic, dar, mă aştept la specialişti, la profesionişti, să se uite exact la buget şi să vedem cum este construit”, a mai explicat Florin Cîţu.

Vot cu două mâini din partea parlamentarilor AUR și PSD

Mai mulți reprezentanți de la USR PLUS i-au prins în flagrant pe cei de la PSD și AUR în timă ce votau la două mâini, în noaptea de luni spre marți, amendamentele depuse la legea bugetului 2021.