Potrivit Digi 24, astăzi, 15 februarie, premierul Florin Cîțu a vorbit despre nemulțumirile ministrului Sănătății, cu privire la bugetul pe anul 2021. În conferința de astăzi, șeful Executivului a spus că toate aceste discuții în spațiul public nu-și au rostul și că unele persoane vor doar să facă scandal și atât.Premierul a vorbit despre bugetul pe care Sănătatea l-a primit anul acesta.

„Banii sunt acolo, vorbim de 11,43 de miliarde și, repet, uitați-vă în buget să vedeți că sunt cu 11,43 de miliarde mai mult decât anul trecut, când au fost 10,9 miliarde parcă, și mai mult decât într-un an normal, când au fost 9 miliarde. Nu văd unde este problema. Asta arată foarte clar că avem foarte mulți oameni în spațiul public care nu știu să citească un buget.

Asta este și o explicație pentru faptul că suntem azi aici cu România, avem oameni în spațiul public care vorbesc fără să înțeleagă cum se face un buget, cum se citește un buget și aruncă aceste informații. Toate aceste discuții în spațiul public sunt ori pentru că oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget ori vor doar să facă scandal și atât, ceea ce este foarte trist”, a spus Florin Cîțu.

Nu există tensiuni între premier și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Cîțu a negat existența unor tensiuni între el și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. „Mie nu mi s-a plâns ministrul Sănătății de așa ceva”, a adăugat șeful Executivului.

La conferința din această dimineață, Florin Cîțu a vorbit despre o reanalizare a Legii salarizării, aducând în discuție și posibilele modificări privind sporurile bugetarilor. Totodată, e a mai precizat că toți liderii coaliției de guvernare și-au asumat un deficit de 7,16% din PIB și că nu vor exista probleme la plata facturilor.

 „Sporurile reprezintă azi, din 109 miliarde de lei, 26 de miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială. Problema e că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. În ultimii doi am am văzut că aceste cheltuieli s-au dublat, de la 56 la 109 miliarde. Eu nu cred că performanța s-a dublat”,  a declarat premierul.

Bugetul local

Prim-ministrul României a vorbit și despre bugetul local, menționând că ,, trebuie să citim bugetul de anul acesta față de condițiile anului”.

„Pentru anul trecut, bugetelor locale le revin veniturile 100% pe care le încasează, anul acesta estimăm că vor încasa 2 miliarde de lei. Anul trecut au primit mai mulți bani pentru că știam prin reechilibrare că nu vor încasa acești bani”.

„Este iar fake news să spui că bugetul este mai mic. Aceste lucruri apar în spațiul public pentru că oamenii nu știu să citească bugetul”, a conchis Cîțu.