Miercuri, 17 februarie, la finalul ședinței de guvern, Cîțu a declarat că studenții nu vor mai avea gratuitate la transportul cu trenul și vor avea o reducere de 50%. Premierul a mai explicat că în afară de Luxemburg, România este singura țară cu gratuitate 100% la transportul studenților.

Noua măsură de a subvenționa cu 50 % biletul de tren este pentru studenții până în 26 de ani.

Oamenii să fie mai performanți

Șeful Executivului a mai declarat că a luat această măsură deoarece vrea să reașeze economia pe principii liberale și ca oamenii să-și dorească un loc de muncă.

 „Vorbim de o subvenţie. Aş reveni la ceva ce am mai spus, eu vreau să reaşez economia pe principii liberale. Vrem să creăm motivaţii ca oamenii să investească, oamenii să îşi dorească un loc de muncă, vrem ca oamenii să fie mai performanţi. În acelaşi timp, vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta.

Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre. Costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget. Și impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie”, a mai declarat Florin Cîțu, conform Agerpres.

Subvenție de 50% din biletul de tren

Cîțu a declarat pentru Digi24 că va subvenționa de la bugetul de stat 50% din biltul de tren doar pentru studenții până în 26 de ani.

,,Eu am luat o decizie în ceea ce priveşte această măsură de a subvenţiona doar 50% din biletul de tren (…). Eu spun că subvenţionăm de la buget 50% din biletul de tren pentru studenţii până la 26 de ani”, a precizat Cîțu.

Premierul a primit numeroase mesaje din partea studenților ce muncesc și-și plătesc biletul de transport cu trenul, fără a primi gratuitate.

Florin Cîțu: „Însemnă să luăm din banii cetățenilor și să îi alocăm aici”

Premierul a mai declarat că doar Luxemburg oferă gratuitate studenților.Totodată, Cîțu a mai declarat că decizia de a oferi gratuitate studenților a reprezentat costuri mari pentru industrie.

„Aceşti tineri mi-au spus – cu ei ce se întâmplă, de ce îi discriminez? Asta este o altă discuţie. (…) Nu am încă un răspuns pentru acei oameni, asta este o discuţie pe care ar trebui să o avem în societate. (…) M-am uitat ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Nu există în nicio ţară, era doar Luxemburg. Nu putem să ne comparăm cu Luxemburg. România era singura ţară unde exista această gratuitate, acest 100%.

Ne-am uitat la impactul negativ pe care l-a avut pentru industrie.  A însemnat costuri mai mari pentru industrie. Dintr-odată aveai nevoie de mai multe vagoane. Aveai nevoie de costuri de mentenanţă mai multe. Poate să angajezi mai mulţi oameni. Deci, repet, nu există nimic gratuit. Nu numai faptul că subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici”, a mai precizat Florin Cîțu.