Condamnat la 18 ani de închisoare cu executare pentru uciderea lui Traian Trifa în anul 2004, Florin Moldovan, a înaintat o solicitare Tribunalului Arad prin care a cerut contopirea pedepselor.

Inculpatul are la activ diverse condamnări pentru comitere mai multor infracțiuni precum:

  • Iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.
  • Șantaj.
  • Lipsire de libertate în mod ilegal,
  • Omor calificat şi omor deosebit de grav.
  • Ultraj contra bunelor moravuri.
  • Tulburarea liniştii publice.

Cerere aprobată

Cererea de contopire a pedepselor a fost admisă de către instanța arădeană, aceasta constatând faptul că sunt concurente infracțiunile pentru care Moldovan fusese condamnat.

În urmă cu 10 ani, Florin Moldovan primea condamnarea de 9 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de inițiere a unui grup infracțional organizat, şantaj, şantaj în formă continuată, lipsire de libertate în mod ilegal, motiv pentru care Tribunalul Arad a decis, prin prisma solicitării de contopire a pedepselor, următoarele:

„Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 9 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 362/12.08.2011 a Tribunalului Arad pronunţată în dosar nr. 2619/108/2011, definitivă prin respingerea apelului conform deciziei penale nr. 122/20.06.2012 a Curţii de Apel Timişoara şi prin respingerea recursului persoanei condamnate conform deciziei penale nr. 615/R/20.02.2013 a ÎCCJ şi repune în individualitate pedepsele componente, astfel: – Pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat; – Pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj; – Pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată; – Pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate; – Pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate; – Pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate; – Pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj; – Pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj”.

Spor de 4 ani de închisoare

Cu privire la pedepsele aplicate în dosarul Trifa, instanța a decis următoarele:

„Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 18 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 188/24.10.2011 a Tribunalului Sibiu pronunţată în dosar nr. 2024/85/2010, modificată prin decizia penală nr. 128/A/.2012 a Curţii de Apel Alba Iulia şi definitivă conform deciziei penale nr. 1749/R/23.05.2013 a ÎCCJ şi repune în individualitate pedepsele componente, astfel: – Pedeapsa de 18 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi omor deosebit de grav; – Pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate.

Contopeşte pedepsele anterior individualizate cu pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi aplică pedeapsa cea mai grea, de 18 ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 4 ani închisoare, urmând ca persoana condamnată Moldovan Florin Dumitru să execute pedeapsa rezultantă de 22 ani închisoare”.

S-a dedus din pedepse

Tribunalul Arad a decis să „deducă din durata pedepsei aplicate perioada executată în intervalul 01.04.2009-24.10.2011 şi de la 09.05.2014 la zi” și, de asemenea, acesta a mai dispus „ca administraţia penitenciară să calculeze zilele compensatorii pentru executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, conform art. 55 ind. 1 din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în continuarea datei de 09.05.2014, până la data abrogării textului de lege, pentru perioadele de detenţie executate în penitenciarele din România, în situaţia în care vor fi identificate astfel de perioade”.

Pe numele lui Florin Mldovan și Ovidiu Răchiță au fost emise în anul 2009 mandatele de arestare preventivă în dosarul uciderii lui Traian Trifa. La acea vreme, inculpații se aflau deja în închisoare pentru infracțiuni de ultraj contra bunelor moravuri.