Florin Piersic a împlinit astăzi, 27 ianuarie, vârsta memorabilă de 85 de ani. Dacă în ultimii ani, marele actor obișnuia să-și sărbătorească ziua de naștere pe scenă, anul acesta, datorită restricțiilor impuse de pandemie, actorul își va sărbători ziua de naștere alături de soția lui și câțiva prieteni, în apropierea Clujului.

Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936 la Cluj. Încă din fragedă copilărie a fost foarte apropiat de scena Teatrului Național clujean, unde a început ,,să fure” meserie.

A debutat la Teatrul Național din București, ca rol principal, în piesa ,,Discipolul Diavolului” în 1959.  Cariera sa cinematografică cuprinde peste 55 de filme din diverse genuri. De asemenea, a jucat în sute de piese de teatru.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale amintim Mihai Viteazu”, ”Neamul Şoimăreştilor”, ”Columna”, ”Pintea”, ”Fraţii Jderi”, seria ”Haiducii”, de acţiune – ”Duelul”, ”Explozia”, comedii – ”Eu, tu şi Ovidiu” sau pentru copii ”De-aş fi Harap Alb”.

Mărgelatu- personajul care l-a consacrat

Poate printre cel mai emblematic rol pe care l-a interpretat actorul Florin Piersic a fost Mărgelatu. Actorul l-a jucat în șase filme, începând cu ,,Drumul oaselor”.

În 2002 a fost decorat cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de Cavaler, iar în 2012 a primit cetățenia Republicii Moldova.

Scrisoare pentru voi

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Florin Piersic a precizat că niciodată nu s-a ferit în a-și spune vârsta.

,,Mai e puțin și intrăm într-o săptămână mare pentru mine, Florin. Voi știți că n-am avut niciodată rețineri în a-mi spune vârsta. (…) De fiecare dată mă gândesc bine, acum fiecare an împlinit e o victorie, mai ales dacă este trăit frumos, cu speranță și bucurie. O să vedeți și voi când veți ajunge aici, ceea ce vă doresc din toată inima”, a spus Piersic în postare.

Actorul mulțumește tuturor celor care, de-a lungul anilor, au fost lângă el. De asemenea, ,,Mărgelatu” regretă faptul că anul acesta nu poate să fie pe scenă pentru a-și sărbători ziua de naștere.

Spectacolul trebuie să meargă mai departe

,, În teatru, indiferent ce se întâmplă în viața actorilor de pe scenă, se spune: Spectacolul trebuie să continue”. Ei trebuie să fie acolo, să intre în pielea personajelor lor, să vă aducă un zâmbet în suflet sua o lacrimă în colțul ochiului.  (…) Anul ăsta, aveam în plan o astfel de întâlnire, pentru că știți că a devenit aproape o tradiție să-mi petrec ziua de naștere pe scenă, cu voi alături”

În încheiere, marele actor a transmis un mesaj tuturor fanilor lui și promite că anul viitor va sărbători ,,și pentru 85 și pentru 86 de ani la un loc”.

Asaltat cu zeci de mesaje

Medeea Marinescu, actrița care joacă alături de Piersic în ,,Străini în noapte”, a transmis un mesaj emoționat pe un site de socializare marelui actor. Ea îi urează să revină cât mai repede pe scenă pentru a primi dragostea publicului, dragoste de care artistul Florin Piersic este înconjurat de fiecare dată când urcă pe vreo scenă.

,,E primul an in care nu suntem pe  scena de ziua ta (…) E replica aceea din   a Juliettei care iti place atat de mult: “Adesea, supravietuim datorita amintirilor”…. asa e.

Poate ca intr-o zi , voi reusi sa astern pe hartie toate amintirile si intamplarile. Toate emotiile pe care le-am trait jucand alaturi de tine Straini in Noapte (…) Asa ca astazi, de ziua ta, nu pot decat sa iti urez sa  fii din nou, cat mai curand pe scena. Acelasi Pierre(sic) charmant si cuceritor, bucuros sa daruiesti si sa primesti la randul tau dragostea publicului. Sper sa   fie cat mai curand!”, a conchis Medeea Marinescu.

De asemenea, fiul lui, Florin Piersic Jr i-a transmis un mesaj cu această ocazie, miercuri, pe Facebook.,, La mulți ani, bunicule. Să ajungi stră-stră-stră-bunic. Și nu te mai uita după puștoaice, că nu se cade la etatea lu matale”

Dan Negru: În ultimii ani nu-mi amintesc aniversări de-ale lui Florin fără camere de filmat și aplauze

Prezentatorul TV, Dan Negru, nu a uitat să-i transmită un mesaj actorului Florin Piersic, în care-și cere scuze pentru faptul că nu a reușit să organizeze o petrecere adevărată la împlinirea vârstei de 85 de ani.

,,La aniversarea de 80 i-am promis că cea de 85 va fi cea mai strălucitoare.

Nu m-am ținut de cuvânt.

Florin face acu’ 85 in liniște și discreție.

Dar la anu’ promit o aniversare de basm.

Pentru ca dincolo de istorie e legenda.

Și dincolo de legendă, e basmul.”

Edilul de la Cluj, Emil Boc, i-a transmis un mesaj călduros marelui actor clujean prin care îi mulțumește pentru ,,bucuria pe care ne-o aduceți de fiecare dată”.

,,În numele clujenilor am plăcerea de a transmite astăzi un sincer și călduros LA MULȚI ANI titanului Florin Piersic!!”

Cu ocazia împlinirii vârstei memorabile de 85 de ani, echipa EvzT îi urează La mulți ani actorului și omului, Florin Piersic.