”În ceea ce priveşte Oradea, ea este model la nivel naţional. Numai în exerciţiul 2014-2020 a avut proiecte de peste 350 milioane euro. Şi vorbim de proiecte serioase, de impact. Aici banii europeni au fost folosiţi cu cap”, a spus Marcel Boloș

Marcel Boloș, Ministru al Fondurilor Europene între noiembrie 2019 – decembrie 2020, „fondatorul” Direcţiei de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională datorită căreia Primăria Oradea a devenit „campioană naţională” la absorbţia de fonduri europene, este la ceasul bilanțului. Într-un interviu acordat cotidianului local Bihoreanul, el prezintă dincolo de un necesar bilanţ al activităţii ministeriale recent încheiate și o structurare a programelor pentru exerciţiul financiar 2021-2027 şi priorităţile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Marcel Boloș a declarat că ”în ceea ce priveşte Oradea, ea este model la nivel naţional. Numai în exerciţiul 2014-2020 a avut proiecte de peste 350 milioane euro. Şi vorbim de proiecte serioase, de impact. Aici banii europeni au fost folosiţi cu cap”.

Marcel Boloș: ”Prin banii europeni, România are şansa extraordinară de a recupera decalajele de dezvoltare”

”Prin banii europeni, România are şansa extraordinară de a recupera decalajele de dezvoltare. Dar cu o condiţie: să fie folosiţi pentru investiţii de impact, mai ales în infrastructura de transport, în modernizarea oraşelor şi pentru stimularea mediului de afaceri. Altfel, proiectele vor fi irelevante şi, la final, fondurile atrase – modeste”, a mai spus Marcel Boloș, conform sursei citate.

Marcel Boloș a sintetizat magistral eficiența și utilitatea accesării fondurilor europene de către România. El a pus în balanță cifrele actuale. ”România este beneficiar net al fondurilor europene. Conform celei mai recente actualizări, am contribuit până acum la bugetul UE cu 20 miliarde euro şi am primit 55 miliarde.

Deci e limpede că trebuie să profităm în continuare de fondurile europene pentru a diminua decalajele de dezvoltare. Sigur că în UE se lansează politici de digitalizare şi de tranziţie verde, dar în Ţara Românească încă nu avem infrastructură”, a observat fostul ministru al fondurilor europene.

”România are trei mari direcţii în programarea 2021-2027”, a spus Marcel Boloș

În privința perioadei 2021 – 2027, Marcel Boloș a subliniat că a lăsat o situație mulțumitoare și dinamică la minister. El s-a declarat optimist în privința succesului României privind direcțiile principale care sunt vizate pentru atragerea de fonduri europene.

”România are trei mari direcţii în programarea 2021-2027. Prima este legată de politica de coeziune, cu o alocare de 28,2 miliarde euro, în această sumă fiind cuprinse Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune şi Fondul Social European, din care se finanţează Programul Operaţional Regional şi programe sectoriale pentru Transporturi, Sănătate, Educaţie.

În plus, România va avea în premieră două programe operaţionale noi. Unul este pentru Sănătate, cu o alocare de 4,2 miliarde euro, pentru infrastructură şi echipamente, dar şi pentru perfecţionarea cadrelor medico-sanitare şi digitalizarea sistemului. Celălalt este pentru Incluziune şi Demnitate Socială, pentru combaterea riscurilor sărăciei, în valoare de 3,9 miliarde euro, de care vor beneficia de la vârstnici până la copii cu dizabilităţi”, a declarat Marcel Boloș, conform sursei citate.